Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

6 μήνες φυλακή γιατί τον είπε ναζί.

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης  η δική του  δημοσιογράφου Στράτη Μπαλάσκα ο οποίος  βρέθηκε κατηγορούμενος  μετά από μήνυση του Διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλη Μακρυπούλια για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης απέρριψε τις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου.  Το δικαστήριο δέχτηκε μόνο την κατηγορία για απλή εξύβριση  και επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών στο δημοσιογράφο. Η ποινή είναι εφέσιμη και η εξύβριση βασίστηκε στο χαρακτηρισμό «νεοναζί» που υπήρχε στο δημοσίευμα του Στρατή Μπαλάσκα.  Στο πλευρό του Στρατή Μπαλάσκα ήταν πλήθος πολιτών και δημοσιογράφων. Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης ήταν ο Περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής  και ο Γραμμάτεας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων Γ. Καρβουνιάρης. Ο καθηγητής Β. Μαπρυπούλιας αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τη «Χρυσή Αυγή» και δήλωσε ότι είναι «Έλληνας» (!!!)
Θυμίζουμε ότι ο καθηγητής είχε υποβάλει  στις 19/11/2013 μήνυση για  «συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου» στο κ. Μπαλάσκα και αμέσως κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία μετά  το δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ». Η δίκη τότε είχε αναβληθεί μετά από αίτημα του καθηγητή.
Λίγες ώρες πριν τη δική ο Στρατής Μπαλάσκας είχε δηλώσει στο Lesvosnews.net

"Το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν είμαι ο μοναδικός που του συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, όπου υπάρχει το παγκόσμιο φαινόμενο της ποινικοποίησης του νόμου περί συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, όπως επίσης και της αγωγής για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου. Η ελευθεροτυπία διώκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οπότε αυτό δεν καθιστά αυτές τις τακτικές-που εμπεριέχουν εκφοβιστικά χαρακτηριστικά-ένα τωρινό φαινόμενο. Ας αναφερθεί, δε ότι ο συγκεκριμένος νόμος, που περιλαμβάνει και επιβολή χρηματικών προστίμων, έχει δημιουργηθεί από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τους δικούς του προφανείς λόγους. Σήμερα, δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να ποινικοποιείται η άποψή σου από τον καθένα πουδεν θέλει να ασχολείσαι μαζί του και ας υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι γι’αυτό. Παρ’όλα αυτά, εμείς ως δημοσιογράφοι, συνεχίζουμε ακάθεκτοι."

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το μήνυμα που επέλεξε να στείλει ο Στρατής Μπαλάσκας (μετά την ολοκλήρωση της δίκης)  μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook (μαζί με τη φωτογραφία που βλέπετε)

"Η πάλη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ιστορίας και της μνήμης ούτε αποσπασματική ούτε τυχαία μπορεί να είναι. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημελλιοδικείο Μυτιλήνης σήμερα έκρινε μετά από μια διασικασία οκτώ ωρών ότι δεν διέπραξα τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου, ή έστω της απλής δυσφήμισης αλλά μόνο αυτό της απλής εξύβρισης. Και αυτό και μόνο για τη χρήση του όρου νεοναζί για ένα Διευθυντή σχολείου που δημόσια είχε παραδεχθεί ότι "είναι περήφανος που είναι εθνικοσοσιαλιστής". Και επειδή εγώ δεν είμαι περήφανος για μια πατρίδα με τέτοιους λειτουργούς εκπαίδευσης... πάμε για άλλα. Η πάλη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ιστορίας και της μνήμης μπορεί και πρέπει να είναι διαρκής. Η πρωτόδικη εφέσιμη ποινή φυλάκισης έξη μηνών που μου επεβλήθη αποτελεί μετάλλιο τιμής για μένα. "Ενώπιον της Κεντρικής επιτροπής του φωτεινού του μέλλοντος" θε να υψώσω και ετούτο το μετάλλιο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τις πολλές δεκάδες των αλληλέγγυων πολιτών και συναδέλφων που βρέθηκαν σήμερα δίπλα μου. Εδώ περάσαμε τόσα και τόσα θα μας τρομάξει τώρα ο... εθνικοσοσιαλισμός;"
Στρατής Μπαλάσκας


Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση στη Βουλή: Αποψίλωση των προγραμμάτων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας απαντήσεις για το θέμα της "Αποψίλωσης των προγραμμάτων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου".
Ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις σε θέματα που άπτονται του επιστημονικού προσωπικού, σημειώνει τα προβλήματα που δημιουργούνται, δίνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα από το Παιδιαγωγικό Τμήμα  της Ρόδου όπου μεταφέρεται για ένα χρόνο η αποφοίτηση των τριτοετών και τεταρτοετών!
Αναλυτικά η Ερώτηση:
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εναγώνιας προσπάθειας του Υπουργού Παιδείας να μεταθέσει την ευθύνη για τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας στους διοικητικούς υπαλλήλους που απεργούν. Προσφεύγοντας ακόμα και στα δικαστήρια, προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι οι φοιτητές είναι όμηροι των εργαζομένων, αποκρύπτοντας πλήρως το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια αδυνατούν να λειτουργήσουν εξαιτίας των χειρισμών και πρακτικών της κυβέρνησης που συστηματικά αρνείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Θύμα αυτής της μεθοδευμένης απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, παρότι στις 8 Αυγούστου 2013 υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την κατανομή 402 μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ, εκ των οποίων αναλογούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 21 διδάσκοντες, ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά ΦΕΚ για το διορισμό τους, ο οποίος και εκκρεμεί πλέον της τριετίας. Αυτό για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μεταφράζεται σε 42 μαθήματα του χειμερινού και άλλα τόσα του εαρινού εξαμήνου που έχουν εκλείψει από τα προγράμματα σπουδών.
Επιπλέον, φέτος περιορίστηκαν δραστικά οι πιστώσεις για διδάσκοντες του ΠΔ 407/80. Μέχρι πέρσι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε σχεδόν 45 πιστώσεις με τις οποίες απασχόλησε σχεδόν 100 συμβασιούχους διδάσκοντες, ενώ φέτος πήρε μόλις 3,5 πιστώσεις σε σύνολο 31 σε όλη την Ελλάδα. Οι πιστώσεις αυτές διατέθηκαν αναγκαστικά (λόγω τεράστιας έλλειψης διδασκόντων) στο τμήμα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου, αφήνοντας τις υπόλοιπες πέντε Σχολές με τα 15 Τμήματα στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο, στη Ρόδο και στη Σύρο χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη διδασκαλία δεκάδων υποχρεωτικών μαθημάτων.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο θέσπισε τη δυνατότητα να πάρουν τα πανεπιστήμια έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό με χρήση ταμειακών διαθεσίμων, λύση εμβαλωματική και προσωρινή καθώς αφορά την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών κατά το μέγιστο για 1-2 ακαδημαϊκά έτη, πέραν των οποίων δεν θα υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα. Παρ' όλα αυτά, το Υπουργείο δεν εξέδωσε ούτε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα όριζε την αμοιβή - και άρα θα επέτρεπε να συναφθούν συμβάσεις - ούτε την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα επέτρεπε, όπως και σε όλο το δημόσιο, την πρόσληψη. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες αναθέσεις διδασκαλίας να μην μπορούν να γίνουν στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Μάλιστα, ειδικά για τα δυο Παιδαγωγικά Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο δεν ενέκρινε ακόμη τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν το λειτουργικό συνδετικό ρόλο στην απαραίτητη Πρακτική Άσκηση των φοιτητών-μελλοντικών εκπαιδευτικών, μετατοπίζοντας κατά ένα ακαδημαϊκό έτος τη δυνατότητα των περίπου 600 (εξακοσίων) τριτοετών και τεταρτοετών φοιτητών να αποφοιτήσουν.
 Επειδή υπάρχουν φοιτητές - ιδιαιτέρως τελειόφοιτοι - που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους
Επειδή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προγράμματα σπουδών με αποτέλεσμα να μην μπορεί στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος να επιτελέσει τον εκπαιδευτικό του ρόλο
Επειδή το κύρος του πανεπιστημίου πλήττεται από τη συστηματική απαξίωση που του επιβάλλει το υπουργείο με τη στάση του
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.        Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί και βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος ώστε να γίνουν όλοι οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ;
2.        Γιατί δεν δίνονται πιστώσεις για διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 στο ύψος των αναγκών του πανεπιστημίου;
3.        Πότε θα εκδοθούν η ΚΥΑ και η ΠΥΣ για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό;
4.        Γιατί καθυστερούν και πότε θα γίνουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών για την πρακτική άσκηση στα δύο παιδαγωγικά τμήματα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Ζερδελής
Δημήτρης Γάκης
Αγνή Καλογερή
Νίκος Συρμαλένιος
Τάσος Κουράκης

Ένοχοι δύο εκ των τριών λιμενικών για την κακοποίηση μεταναστών στη Χίο

Ένοχους έκρινε το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά τους δύο από τους τρεις λιμενικούς, που κατήγγειλαν για κακοποίηση το 2007 στη Χίο δύο μετανάστες.



Ο ένας εκ των λιμενικών αθωώθηκε με πλήρη ομόφωνη απόφαση των δικαστών.Στους υπόλοιπους δύο, η τύχη των οποίων θα κριθεί στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο επιβλήθηκαν ποινές 3 και 6 ετών αντίστοιχα, με ανασταλτικό χαρακτήρα, με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά.
Στους δύο κατηγορούμενους επιβλήθηκαν επίσης ποινές αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι λιμενικοί αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ενώ ο ένας από τους δύο Μαροκινούς, που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο - καθώς ο άλλος βρίσκεται στη Νορβηγία - στην κατάθεσή του επανέλαβε ότι οι λιμενικοί του βύθιζαν το κεφάλι μέσα σε κουβά μέχρι πνιγμονής, καθώς και ότι τον υπέβαλαν και στο βασανιστήριο της «εικονικής εκτέλεσης».

Σε ανακοίνωση της η Ομάδα Δικηγόρων για Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών σημειώνει πως οι λιμενικοί κατηγορούνταν «για βασανιστήρια μέσω των μεθόδων του αποκλεισμού της αναπνοής έως τα όρια του πνιγμού και της ασφυξίας (υγρό και στεγνό υποβρύχιο) και της εικονικής εκτέλεσης, καθώς και άλλες βαρύτατες προσβολές ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε βάρος ενός πρόσφυγα, αμέσως μετά την είσοδό του στην Ελλάδα και κατά τη μεταφορά ομάδας προσφύγων στο λιμάνι της Χίου».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως «χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή της στρατιωτικής δικαιοσύνης και ελπίζουμε ότι θα δώσει ένα μήνυμα αποτροπής εγκληματικών συμπεριφορών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών για τις οποίες δυστυχώς έχουν κατηγορηθεί μέλη του Λιμενικού Σώματος, ενός σώματος ασφαλείας με στρατιωτική δομή, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια».

«Ελπίζουμε δε ακόμη, ότι η ως άνω καταδίκη θα αποτελέσει παράδειγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη, καθώς πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, έχουν καταγραφεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλαίσιο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, που όμως βάζει σε κίνδυνο τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων».
- See more at: http://left.gr/news/enohoi-dyo-ek-ton-trion-limenikon-gia-tin-kakopoiisi-metanaston-sti-hio#sthash.aHTz5Or6.dpuf

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Τα "παιδιά" των Πολυτεχνείων



Τα παιδιά του Πολυτεχνείου δεν είναι τα βολεμένα στελέχη της μετα- Μεταπολίτευσης, δεν είναι αυτοί που έκοψαν το μούσι κι έφαγαν τα κοινοτικά κονδύλια, δεν είναι τα κορίτσια που φόρεσαν ταγιέρ και τρέχουν στις Βρυξέλλες
Τα παιδιά του Πολυτεχνείου είναι οι χιλιάδες που δεν καρπώθηκαν τίποτα, που συνέχισαν να ζουν τη ζωή όπως τότε,ευαίσθητοι, συνεπείς, μοναχικοί ή συντροφευμενοι, τα παιδιά που χτυπήθηκαν τότε απ τους ασφαλίτες, που σύρθηκαν στο ΕΑΤ ΕΣΑ και βασανίστηκαν δεν ξέχασαν, είναι ακόμα σκαρφαλωμένα πάνω στα κάγκελα, η πόρτα δεν έχει πέσει ακόμα, τα όνειρα τους δεν έγιναν ακόμα πράξη.
Ο αγώνας τους εκκρεμεί ακόμα.
Τα «παιδιά» των «παιδιών του Πολυτεχνείου» δεν είναι αυτά τα γιαπάκια –φοιτητές που βιάζονται να πάρουν πτυχίο για να γίνουν εξιέκιουτιβς, να πάρουν ένα γυαλιστερό αμάξι, να γίνουν φραγκάτοι για να πηγαίνουν Μύκονο-Αράχωβα.
Τα «παιδιά των παιδιών» είναι πολλά, 40 χρόνια τώρα, είναι οι δαρμένοι των χιλιάδων διαδηλώσεων, είναι οι νεκροί, Κουμής, Κανελλοπούλου, Καλτεζάς, είναι οι ανυπότακτοι ονειροπαρμένοι άνευ ηλικίας, είναι αυτοί που δεν ανταλλάσσουν το όνειρο με το χρήμα.


Αν κάτι πέρασε από μια χαραμάδα του χωροχρόνου, αν κάτι διέλαθε της προσοχής των καθεστώτων, αν κάτι αποδεικνύει ότι κάτι απ΄την αύρα και την καρδιά εκείνων των παιδιών του 73, πέρασε και ζει μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου, ακουμπώντας γενιές και γενιές με ευαισθησία και γνήσια συγκίνηση, είναι ένας ρηχός τάφος εκεί κοντά στο κεφάλι μνημείο του Μακρή.
Είναι ένας ρηχός τάφος του σκύλου Κανέλλου, σύντροφου των «παιδιών» του Πολυτεχνείου,μνημείο αγάπης και τρυφεράδας όλων των παιδιών του Πολυτεχνείου, όσο άγρια ή αγριεμένα και νάταν. Σύντροφος που φρόντισαν κι όταν έμεινε παράλυτος απ τα χημικά , που πέθανε εκεί, στο Πολυτεχνείο, και θάφτηκε εκεί απ τα «παιδιά».
Ο τάφος του Κανέλλου κρατά μέσα στο Πολυτεχνείο την ανθρωπιά όλων «των παιδιών» που πέρασαν από κει 40 χρόνια.
Αυτών που δεν είναι πια παιδιά, και αυτών που θα ακολουθήσουν.


Σοφία Λαμπίκη

Σαράντα Νοέμβρηδες μετά.., του Δημήτρη Λαβατσή

40 Νοέμβρηδες μετά, τρείς ομοιότητες και μια μεγάλη διαφορά!
 

Σαράντα Νοέμβρηδες μετά, όπως έγραψε και ένας καλός σύντροφος, είναι πολύς καιρός...
Ωστόσο όσοι  βιώσαμε την εποχή εκείνη και μεγαλώσαμε με τα νοήματά της διαπιστώνουμε μια "περίεργη" ομοιότητα στην ένταση των πλησιαζόντων, τότε και τώρα γεγονότων.
Παρ όλη την μεγάλη μεταξύ τους διαφορά οι δύο Νοέμβρηδες μοιάζουν...
Ομοιότητα 1η: Στην συσσωρευμένη κοινωνική ενέργεια που υφέρπει. Αυτήν που μόνο το εξασκημένο αυτί των ανθρώπων  των κινημάτων μπορεί να ακούσει και να ξεχωρίσει. Αυτήν την κοινωνική ενέργεια που και τότε οι δικτάτορες και τώρα οι δικτατορεύοντες περιφρονούν και χλευάζουν. Τότε μέχρι τις  παραμονές  της 17ης που κατάλαβαν ότι η κατάσταση δεν αστειεύεται. Τώρα: ακόμα οι αλαζόνες την αγνοούν  όταν χλευάζουν την έννοια λαός  όπως φάνηκε με το ξεδιάντροπο γέλιο τους την περασμένη Κυριακή στην Βουλή. Αν χλεύαζαν τον Τσίπρα κατά την συζήτηση της μομφής  θα ήταν μικρό το κακό. Οι αναιδείς όμως χλεύαζαν την κοινωνία μας που υποφέρει γιατί ως αλαζόνες πιστεύουν ότι την έχουν στο χέρι με την δύναμη του εκβιασμού. Τότε εκβίαζαν με την οικονομία των τανκς, τώρα εκβιάζουν με τον οδοστρωτήρα της ανέχειας, και την τρομοκρατία της ανασφάλειας.
Ομοιότητα 2η:Μοιάζουν οι δύο εποχές  στον διχασμό που η ίδια  η εξουσία και τότε και τώρα  ενέτεινε στο έπακρο για να επιβιώσει. Όχι μόνο ως μηχανισμός της, τότε οι στρατιωτικοί και το παρακράτος του εμφυλίου, τώρα τα αφυδατωμένα κόμματα του αστισμού και το παρακράτος των ναζί. Ο διχασμός και τότε και τώρα αφορά τους δύο κόσμους που αναπτύσσονται χωριστά και τότε και τώρα με χάσμα που ολοένα και περισσότερο βαθαίνει. Τότε οι μεγάλες εταιρείες και οι σκανδαλώδεις εργολαβίες, οι εφοπλιστές και η προαγωγή  των ταγματαλητών  της κατοχής και του εμφυλίου σε αστούς δεύτερης γενιάς!  Κι από την άλλη η επαρχία που μαράζωνε και ερήμωνε παρά τα τσάμικα των συνταγματαρχών "στας εθνικάς επετείους και τα εγκαίνια των έργων", τα αστικά κέντρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έβλεπε τον πλούτο που παρήγαγε να γίνεται καλοπέραση των αφεντικών ενώ αυτή (η πλειοψηφία) συνέχιζε να φυτοζωεί, ελπίζοντας στα εμβάσματα από τα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, τις φάμπρικες της Γερμανίας, τους ναυτικούς που τους έτρωγε η λαμαρίνα στους 5 ωκεανούς  προς δόξαν της ελληνικής ναυτιλίας.
Σήμερα από τη μια οι σουσούδες  και οι σουσούδοι, η  κατανάλωση των ειδών πολυτελείαςορισμένων στρωμάτων που φροντίζουν να μην το πολυδείχνουν. Αλλά οι στατιστικές είναι αποκαλυπτικές. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια τω μνημονίων   η συσσώρευση πλούτου της μειοψηφίας  είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Είμαστε πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην πόλωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η αποστολή  κεφαλαίων και κερδών σε «ασφαλείς από την κοινωνική απαίτηση για φορολογία» προορισμούς μεγαλύτερη από ποτέ. Αλλά και οι εσωτερικές ευκαιρίες που καραδοκούν για τους κατόχους χρήματος πολλές :με αρπαγές σπιτιών(αρπαγή του παρελθόντος μας), με αρπαγή εργασίας, με αρπαγή της αποζημίωσης του απολυόμενου(νομότυπα αφού φρόντισαν οι νομοθετούντες να τις μειώσουν πάνω από 50%),κλέβουν το παρόν. Με αρπαγή του μέλλοντος των παιδιών μας εφόσον συνηθίσουμε και αποδεχθούμε την ζούγκλα ως κανονικότητα.. Οι ευκαιρίες πολλές για τους σύγχρονους μαυραγορίτες που έθρεψαν οι πολιτικές των μνημονιακών .

Από την άλλη σήμερα: 30% ανεργία,( 60% στους νέους)  .Και από αυτούς που ακόμη εργάζονται τα μισά ένσημα κλέβονται και περίπου στους μισούς ο μισθός καθυστερεί από 1 έως 10 μήνες!
Ομοιότητα 3η:Μοιάζουν οι δύο εποχές και στο χάσμα της γλώσσας: Δύο γλώσσες χωριστά. Που δεν μπορούν «να ακούνε, δεν καταλαβαίνουν»  η μία την άλλη.
Τότε οι ελληνικούρες των συνταγματαρχών και οι καθαρεύουσα των σκοταδιστών εξυπηρετούσαν την εξουσία. Και η ποίηση κυνηγιόταν ακόμη και στο πρόσωπο του συντηρητικού νομπελίστα μας του Σεφέρη! Όπως  βεβαίως και οι μουσικές  του Θεοδωράκη, αλλά και ο Μάνος που θεωρούνταν συνοδοιπόρος των κομμουνιστών! και οι ευαισθησίες των ανθρώπων, και η μνήμη της ιστορίας και  οι κλασσικοί ,ακόμη και ο Παλαμάς για τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου». Οι συνταγματάρχες φοβόντουσαν δικαίως κάθε επανανοηματοδότηση κάθε δημιουργίας.
Και υπήρχε η γλώσσα της νεανικής αισθητικής, οι μπουάτ, οι νέες μουσικές, η άνοιξη  των βιβλίων που βγάζανε με μεράκι και κίνδυνο διάφοροι νέοι εκδότες των δύο, τριών ή πέντε βιβλίων. Ο  κινηματογράφος, το θέατρο! Μια πολιτιστική άνθιση που τρέλαινε τους  τότε ουγκ! Υπήρχε το αίτημα της ευαισθησίας. Και η δύναμη της ευαισθησίας που κυνηγιόταν από τον κάθε ασφαλίτη. Λυσσασμένα και αναποτελεσματικά!

Σήμερα: Η γλώσσα των αριθμών από τους Στουρνάρες και διάφορους κομπογιαννίτες της κυρίαρχης οικονομικής θεωρίας, η αφρίζουσα γλώσσα των συνταγματαρχών της σήμερον, των συστημικών δημοσιογράφων συναντιέται με τα «ιδανικά» των παλιών ταγματαλητών. Την κονόμα τους την βαφτίζουνε πατρίδα! Μιλάνε για πατρίδα οι εκμεταλλευτές μας. Μιλάνε μια γλώσσα "κόντρα" στην ανθρώπινη υπόστασή μας, μια γλώσσα που χλευάζει  την ανάγκη του άνεργου του άστεγου ,του ταπεινωμένου, του πρόσφυγα, του μετανάστη, του αυριανού απολυμένου, του γέροντα,  του ματαιωμένου, του ερημωμένου. του άρρωστου, του παιδιού! Μιλάνε γλώσσα θανάτου.
Η γλώσσα μας ; ανιχνεύει τα μονοπάτια της σε κατακερματισμένα τραγούδια
 σε ατελή συνθήματα, σε σιωπές γεμάτες πόνο, σε μικρές κινήσεις και ομάδες ανθρώπων που υπερβαίνουν  τις ανάγκες τους για να μιλήσουν για το δίκιο του διπλανού τους που δεν έχει φωνή. Για το νόημα του δικαίου ,για την ομορφιά του.
Η γλώσσα μας κοπιάζει να δημιουργηθεί με τόσο πόνο .Δυσκολεύεται να φτιάξει τραγούδια της χαράς. Αλλά ήδη δημιουργεί οργισμένα συνθήματα ανθρωπιάς.
Ας τα προσέχουν οι κρατούντες: σαράντα Νοέμβρηδες είναι πολλοί και συσσωρεύθηκε πολλή ενέργεια που γυρεύει να ξεσπάσει:
Το 73  "Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή,
                                                                     ήτανε αγώνας και πάλη ταξική.»
                                                          
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ                                                                                                                    Αν το 73 η συμπιεσμένη κοινωνική ενέργεια μπόρεσε να ανατρέψει τον συσχετισμό δύναμης και να οδηγήσει σε κατάρρευση την χούντα διαψεύδοντας τους ρεαλιστές της εποχής, η καθεστωτική αλλαγή δεν έγινε κατορθωτό να οδηγήσει σε ανατροπή του συστήματος. Οι αντοχές του καπιταλισμού ,η δυνατότητα εκσυγχρονισμού του με την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την επέκταση των αγορών μέσω παραχωρήσεων που "άντεχε" το δυσθεώρητου ύψους ποσοστό καπιταλιστικού κέρδους στην Ελλάδα,(λελογισμένη αναδιανομή εισοδήματος) έδωσαν την δυνατότητα στον ελληνικό αστισμό να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι σε ένα εργατικό κίνημα που δεν ξεπερνούσε τον διεκδικητισμό και την πολιτική του εκπροσώπηση που αδυνατούσε να χαράξει μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση ανατροπής. Επιπλέον οι  αδυναμίες του υπαρκτού σοσιαλισμού, ουσιαστικά η ήττα  της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης από την σταλινική αντεπανάσταση μετά τον θάνατο του Λένιν, δεν δικαίωναν το κομμουνιστικό πρόταγμα στην συνείδηση του πολίτη των δυτικών κοινωνιών που επιπλέον  μπουκωνόταν με τον μαζικό καταναλωτισμό μετά το 1960. Ο καπιταλισμός είχε μέλλον και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο: μετά το 1980- στην Ελλάδα μετά το 1992- μέσω του δανεισμού του μέλλοντός μας μπορούσαμε να αγοράζουμε περισσότερα από όσα πληρωνόμαστε(ας το προσέξουμε αυτό: δεν  καταναλώναμε περισσότερα από την παραγωγή μας αλλά από το εισόδημά μας-δεν μπορούμε να καταναλώνουμε κάτι που δεν έχει παραχθεί εκτός κι αν πιστεύουμε ότι βρέχει... αυτοκίνητα).Ο καπιταλισμός της πιστωτικής επέκτασης έδινε την δυνατότητα  ευημερίας κατά τα πρότυπα του βεβαίως και τις αξίες του σε ευρύτατα τμήματα των από κάτω τάξεων
Και ύστερα ήρθε η κρίση: Από το 2008 ο τρόπος αυτός αναπαραγωγής των καπιταλιστικών κοινωνιών μπαίνει σε οξύτατη κρίση. Πέντε χρόνια μετά η κρίση αυτή, που από πολλούς μελετητές θεωρείται πιο μεγάλη και από αυτήν του 1929,  μπορεί να υπόσχεται μόνον δάκρυα και στερήσεις και αίμα για την πλειοψηφία του πληθυσμού. Αν ο Θατσερισμός πρότεινε την ατομική ευημερία   ο καπιταλισμός του 21ου αιώνα υπόσχεται  την γενικευμένη  φτώχεια στον κόσμο της εργασίας. Ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα άλλο από την ανατροπή αυτού του τρόπου παραγωγής.
Έτσι λοιπόν 40 Νοέμβρηδες μετά το 73 μπορούμε να μαθαίνουμε και από τις ομοιότητες και από την διαφορά. Το στοίχημα της δημοκρατίας σήμερα δεν έχει νόημα χωρίς το αίτημα και το όραμα ενός άλλου τρόπου κοινωνικής οργάνωσης. Το αίτημα του σοσιαλιστικού δρόμου του 21ου αιώνα παλεύει με το χρώμα των νέων ήχων με την μουσική των μεγάλων αφηγήσεων που έχει ανάγκη η ανθρωπότητα για να προχωρήσει. Και η γλώσσα που θα παραχθεί ,τα νέα συνθήματα πιο σκληρά πιο απαιτητικά πιο ανθρώπινα θα αποδώσουν τα Πολυτεχνεία της τωρινής εποχής. Κανένας μας δεν ξέρει που και πότε θα προκύψουν. Η κοινωνική δυναμική είναι ανεξάρτητη από την βούληση των κυρίαρχων  αλλά και των κυριαρχούμενων. Όσο όμως οι κυρίαρχοι προσπαθούν να εμποδίσουν την κοινωνική εξέλιξη-μάταιο όσο και να εμποδίζεις την άνοιξη!- τόσο  εμείς έχουμε το όμορφο καθήκον να προετοιμάζουμε την επιτάχυνση  και τα Επαναστατικά της άλματα
                                                                    
     15/11/2013
                                                          Δημήτρης Λαβατσής
                                                             Μέλος της Ν.Ε  του ΣΥΡΙΖΑ  Χίου


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Άδ. Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσω την τρόικα να μου πάρει τη δόξα για τις απολύσεις!



"Εάν, τελικά, γίνουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, σάς παρακαλώ να μην το χρεώσετε στην τρόικα. Οι αποφάσεις είναι δικές μου. Μην μού πάρει τη δόξα ο Τόμσεν. Δεν είναι σωστό".

Με τη φράση αυτή περιέγραψε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί στα θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι κεντρική κυβερνητική απόφαση είναι να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε 'αγοραστή' και να πάψει να είναι "πάροχος" υπηρεσιών Υγείας.

Στο θέμα των απολύσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός ανέφερε ότι θα μετρηθούν οι ανάγκες του νέου ΕΟΠΥΥ.

Στην περίπτωση που κριθεί ότι οι γιατροί είναι περισσότεροι απ΄ όσους χρειάζεται ο νέος ΕΟΠΥΥ, θα υπάρξουν απολύσεις, με βάση την αξιολόγησή τους, η οποία θα προηγηθεί.
- See more at: http://left.gr/news/ad-georgiadis-den-tha-afiso-tin-troika-na-moy-parei-ti-doxa-gia-tis-apolyseis#sthash.Rk0bixfX.jGFdv7dh.dpuf

Aνακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ



Το σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα» ακουμπά τη σεξιστική χυδαιότητα, τη σπέκουλα και τη λάσπη.
Από το εμετικό σκίτσο για τις κυρίες Κωνσταντοπούλου και Μακρή, ως το ρεπορτάζ που εμφανίζει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας: «αλλιώς μιλάμε στο εξωτερικό, αλλιώς σε μια συγκέντρωση»,  η εφημερίδα ξεπερνά κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Στον εκτενή χώρο που αφιερώνει στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμελώς παραλείπει τις επίσημες ανακοινώσεις του, και βεβαίως τις χτεσινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, κ. Λαφαζάνη, στον «Βήμα Fm», όπου αναφέρεται στις πάγιες θέσεις του κόμματος για την ευρωζώνη, τις οποίες και ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας και στην ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο του Όστιν, στο Τέξας.
Είναι θλιβερό μια ιστορική εφημερίδα να κιτρινίζει τόσο στη προσπάθειά της να συκοφαντήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι όμως κατανοητό ότι οι αναφορές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο δωράκι της κυβέρνησης, των 300 εκατομμυρίων των ψηφιακών συχνοτήτων στη διαπλοκή, έχουν αναστατώσει ιδιαιτέρως την ιδιοκτησία της εφημερίδας.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   12/11/2013                         

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης




Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, μετά την απόφαση της Κ. Ο του κόμματος να αξιοποιήσει το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι "δεκαπέντε μήνες από την ετυμηγορία του λαού η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να αξιοποιήσει τη λαϊκή εντολή, για να διαπραγματευθεί και να καθορίσει τη στρατηγική εξόδου από την οικονομική κατάρρευση και την εξαθλίωση της κοινωνίας, και επέλεξε τον δρόμο της πλήρους υποταγής στις επιταγές της τρόικας".
"Δεν έχετε κανένα κοινωνικό έρεισμα, καμία κοινωνική νομιμοποίηση, πέρα από μια μικρή ομάδα διαπλεκόμενων ολιγαρχών, που απολαμβάνουν προνόμια. Γίνεστε όλο ένα και πιο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία. Σήμερα μπήκατε νύχτα στην ΕΡΤ, αύριο θα μπείτε νύχτα για να βγάλετε από τα σπίτια τούς τους ανθρώπους, που χρωστάνε όπως επιτάσσει η τρόικα" πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν θα ανεχθεί και δεν θα αποδεχθεί αυτή την μέγιστη θεσμική εκτροπή" και θα εμποδίσει την "πορεία προς την οικονομική καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού μας".
"Η συρρίκνωση και η απαξίωση της δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει τώρα και έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε" κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα, δήλωσε ότι η πρόταση δυσπιστίας θα δώσει την ευκαιρία στην κυβερνητική πλειοψηφία να συσπειρωθεί και να καταψηφίσει την πρόταση.
Σημειωτέον ότι η πρόταση μομφής αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή.

Τι προβλέπει το άρθρο 142
Σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής η πρόταση μομφής κατατίθεται σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία και εφόσον στηρίζεται από το 1/6 των βουλευτών τουλάχιστον. Ολόκληρο το άρθρο 142 του Συντάγματος αναφέρει τα εξής:
1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

 

Στιγμές δημοκρατίας έξω απ την ΕΡΤ












Χειροπέδες στην ...ΕΡΤ

Εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ - Ακούστε τα τελευταία λεπτά της ΕΡΤ- Ηχητικό

http://www.youtube.com/v/EBYXxxKuWNw?version=3&autohide=1&autohide=1&showinfo=1&autoplay=1&feature=share&attribution_tag=5XKX978atZUwVRtivFuF5w

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ



Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου έβγαλε αυτό το χαριτωμένο ημερολόγιο για το 2013. Είναι σημαντικό να πουληθούν όσα περισσότερα κομμάτια γίνεται για να πληρωθούν τα έξοδα των 12 σκυλιών που φιλοξενούνται από το Σύλλογο και φοβάμαι πως δεν πρόκειται να υιοθετηθούν. Ο Δήμος Χίου αρνείται να τα παραλάβει και η πιθανότητα ευθανασίας είναι αδιανόητη.
Η τιμή του ημερολογίου είναι 6 ευρώ. Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ή να προωθήσει παρακαλείται να επικοινωνήσει με τον Βασίλη Αγιαννίδη.( vassag@otenet.gr )

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου για ΔΗΠΕΘΕ


Άμεσα ενέργειες για να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός του ΔΗΠΕΘΕ

Σχεδόν ένα μήνα μετά την τοποθέτησή μας για το ίδιο θέμα, οι εξελίξεις στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Βορείου Αιγαίου επιβεβαιώνουν και εντείνουν την ανησυχία μας για την τύχη του. Τόσο η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση του θεσμού, όσο και η απουσία ενεργειών για την υπεύθυνη στήριξή του εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Χίου, έρχεται σε αντιδιαστολή με τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Δημάρχου Χίου περί  λειτουργίας σε σωστή βάση, συνεπούς χρηματοδότησής του και κατάλληλης διοίκησης. Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, ένας από τους βασικούς πολιτιστικούς πυλώνες της νησιωτικής και ακριτικής περιοχής μας, κινδυνεύει μετά από 17 χρόνια να εξαφανιστεί, με κύριο αίτιο την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής ως προς το να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στο φορέα.
Θεωρούμε αυτονόητη την άμεση στελέχωση της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ με κατάλληλους ανθρώπους, προκειμένου να διορθωθούν άμεσα σοβαρά σφάλματα και σημαντικές παραλείψεις, ώστε να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και των άλλων ανθρώπων που απαρτίζουν την πολύτιμη καλλιτεχνική κοινότητα του ΔΗΠΕΘΕ. Με σεβασμό στην μέχρι σήμερα συμβολή του θεσμού και αναγνωρίζοντας την δυναμική της προσφοράς του στον τόπο, ο Δήμαρχος Χίου πρέπει να μεριμνήσει αμεσότατα για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Αναλαμβάνοντας την μεγάλη ευθύνη που του αντιστοιχεί έστω και την ενδεκάτη ώρα. Πριν να είναι πολύ αργά.
Επιβάλλεται η άμεση χρηματοδότηση για την εξόφληση των εργαζόμενων, των εξωτερικών συνεργατών και των λοιπών οφειλών. Όπως και η ενεργοποίηση του Μονοετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Δράσης, μέσα από το οποίο θα ξεκινήσει και πάλι άμεσα το ΔΗΠΕΘΕ το απαραίτητο έργο του. Επιβάλλεται επίσης η -αδικαιολόγητα βραδυπορούσα- διενέργεια οικονομικού ελέγχου και η γνωστοποίησή της έκθεσης. Άμεσα. Είναι επιπλέον επιβεβλημένη η άμεση δράση για απορρόφηση πόρων (π.χ. από το ΕΣΠΑ) που κινδυνεύουν να χαθούν. Τέλος, θεωρούμε αυτονόητη την πλήρη ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής Χίου στις συμβατικές της υποχρεώσεις (τακτική χρηματοδότηση, παραχώρηση αίθουσας κ.α.), για να μην υπάρξει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ΔΗΠΕΘΕ. Πόσο μάλλον που το συνολικό πόσο των οφειλών του Δήμου Χίου προς το ΔΗΠΕΘΕ είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δηλαδή  μεγαλύτερο από τα χρέη του Θεάτρου.
Η απαξιωτική αντιμετώπιση του ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι συμβατή με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών της Χίου. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις. Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου θα αναγνωρίσουμε και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ. Μαζί με την κοινωνία της Χίου, θα σταθούμε όμως αποφασιστικά απέναντι και σε κάθε απόπειρα να εγκαταλειφθεί, επειδή έτσι συμφέρει αυτούς που το έχουν υποβαθμίσει.

Το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, 5-11-2013