Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε Χίο και Ψαρά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΧΙΟΥ


Το Σάββατο 29-6-2013 στις 13.00μ.μ., θα δοθεί  Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Χίου από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παναγιώτη Κουρουπλή και τους βουλευτές: Aγνή Καλογερή(Βουλευτής Σάμου) και Γιάννη Ζερδελή (Βουλευτής Λέσβου) με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και το επικείμενο 10ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Την Κυριακή 30-6-2013 μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΧΙΟΥ θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος των Ψαρών.



Παραγωγικότητα, Πληροφορική και Eκπαίδευση, του Δημήτρη Αντωνόγλου



Μια από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν από την τρόικα και τις Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 και μετά, για να στηρίξουν ιδεολογικά την προπαγάνδα της υστέρησης των Ελλήνων σε σχέση με τους βόρειους λαούς της Ευρώπης ήταν η "παραγωγικότητα". Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει διάσταση ηθικής προπαγάνδας η υποτιθέμενη αναποτελεσματικότητα των Ελλήνων, η έννοια της παραγωγικότητας διαστρεβλώθηκε και της αποδόθηκε η σημασία της μεγαλύτερης σε διάρκεια εργασίας.

Όμως η παραγωγικότητα είναι η σχέση εισόδου/εξόδου στην παραγωγή,
δηλαδή το παραγόμενο αποτέλεσμα της εργασίας σε σχέση με τους πόρους
που απαιτούνται για αυτήν. Μπορεί λοιπόν να συμβαίνει το "παράδοξο" κάποιος που εργάζεται λιγότερες ώρες να είναι πιο παραγωγικός, αρκεί να έχει στη διάθεση του εκείνα τα μέσα που θα του επιτρέψουν να παράγει το προϊόν του ταχύτερα και φθηνότερα.

Τα μέσα αυτά είναι η τεχνολογία και η τεχνογνωσία, οι οποίες οδηγούν στην καινοτομία. Και είναι αυτονόητο ότι η ανάπτυξη τεχνολογίας σήμερα προϋποθέτει δεξιότητες δημιουργικής χρήσης των τεχνολογικών μέσων αλλά
και κατανόηση των εννοιών της Πληροφορικής.

Όταν μια κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την καινοτομία, την παραγωγικότητα
και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι φυσικό να επενδύσει στην κατάλληλη εκπαίδευση στην πληροφορική, από μικρή σχετικά ηλικία, θέτοντας τις βάσεις του πληροφορικού γραμματισμού.

Όμως αυτή την στιγμή η Πληροφορική διδάσκεται μόλις μία ώρα την εβδομάδα στα Γυμνάσια, καθόλου στην Α' λυκείου, δύο ώρες στη Β' Λυκείου (ως μάθημα επιλογής) και τέσσερις ώρες αποκλειστικά στην Τεχνολογική Κατεύθυνση της Γ' Λυκείου (δύο ώρες κατεύθυνσης και δύο επιλογής). Ένας μαθητής μπορεί να τελειώσει το Λύκειο χωρίς να κάνει ούτε μία ώρα Πληροφορικής, αφού τα μαθήματα αυτά δεν είναι υποχρεωτικά.
Θα περίμενε κανείς οι κυβερνήσεις που ευαγγελίζονται τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας, να λύσουν το πρόβλημα της ανεπαρκούς διδασκαλίας της Πληροφορικής αυξάνοντας τις ώρες διδασκαλίας και κάνοντας τα μαθήματα Πληροφορικής υποχρεωτικά σε όλες τις τάξεις.

Αντί αυτού, σε μία ακραία επίδειξη αντίφασης και δυσκολίας ανάγνωσης
της πραγματικότητας, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι οι καθηγητές πληροφορικής
στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περισσεύουν. Όλα δείχνουν πως χιλιάδες
καθηγητές πληροφορικής θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα και πιθανόν σε
απόλυση με τεχνητό τρόπο (αύξηση ωραρίου, μη υπολογισμός υποστήριξης
εργαστηρίων και διοίκησης του σχολείου)...

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι όλοι αυτοί "περισσεύουν", το πιο αποδοτικό
για την παραγωγικότητα της χώρας θα ήταν να τους κρατήσει η κυβέρνηση
στην εκπαίδευση και να αυξήσει σταδιακά τις ώρες διδασκαλίας και τα
μαθήματα της Πληροφορικής. Θα ήταν πιο έξυπνο να "επενδύσουμε" στον
πληροφορικό γραμματισμό των μελλοντικών πολιτών και εργαζομένων της
χώρας.

Αντωνόγλου Δημήτρης
Καθηγητής Πληροφορικής
Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου

Πήγε στο Μαξίμου απόφοιτος λυκείου, έφυγε... διδάκτωρ

Πώς ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή κατάφερε να... σπουδάσει, να αποκτήσει διδακτορικό τίτλο και να διδάξει στο Πανεπιστήμιο, παρά τις «φορτωμένες» επαγγελματικές του υποχρεώσεις

Πήγε στο Μαξίμου απόφοιτος λυκείου, έφυγε... διδάκτωρ
Για ορισμένους η απόκτηση διδακτορικού τίτλου είναι...παιχνιδάκι. Ή, τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του Γιάννη Ανδριανού, «εξ απορρήτων» του Κώστα Καραμανλή την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
Ο νυν βουλευτής Αργολίδας και διευθυντής γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού κατάφερε με χαρακτηριστική ευκολία να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τη διδακτορική διατριβή του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, για την οποία φέρεται ότι εργάσθηκε από τα τέλη του 2004 μέχρι τον Ιούνιο του 2008, όταν και ανακηρύχθηκε διδάκτορας.
Ηδη ο κ. Ανδριανός έχει αξιοποιήσει τον ακαδημαϊκό του τίτλο διδάσκοντας «Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς», «Ιστορία του Τύπου» και «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Πολιτισμός και Εκπαίδευση» του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Επίσης, πληροφορίες τον θέλουν να έχει βάλει πλώρη για παράλληλη πανεπιστημιακή καριέρα και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Το ανακαινισμένο διώροφο πατρικό του Γ. Ανδριανού στο κέντρο του χωριού Λυγουριό, στην Επίδαυρο.
Το ανακαινισμένο διώροφο πατρικό του Γ. Ανδριανού στο κέντρο του χωριού Λυγουριό, στην Επίδαυρο.
Αυτό που ξενίζει, ωστόσο, είναι η γρήγορη ανέλιξη του άλλοτε αρθρογράφου της «Απογευματινής» στην πανεπιστημιακή ελίτ. Ως πτυχιούχος Λυκείου, ο Γ. Ανδριανός είχε ήδη διανύσει μια αξιοπρόσεκτη πορεία στο εσωτερικό της ΝΔ με αφετηρία το γραφείο Τύπου του κόμματος κατά την προεδρία του Μ. Εβερτ (1994-1996).
Περνώντας διαδοχικά από τη Γραμματεία Επικοινωνίας της ΝΔ και τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου της «γαλάζιας» Κ.Ο., ανέλαβε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία τον Μάρτιο του 2004. Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο πολυσχιδής Γ. Ανδριανός ορκίστηκε ανάμεσα στους πρώτους πτυχιούχους του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ως απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών), αποδεικνύοντας ότι το φορτωμένο πρόγραμμά του ως κομματικού αξιωματούχου δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στη «δίψα» του για σπουδές. Από εκεί ξεκινάει μια θαυμαστή διαδρομή στην ακαδημαϊκή γνώση, γεμάτη εξόφθαλμες «συμπτώσεις».
Οι συμπτώσεις
Σε χρόνο-ρεκόρ, για την ακρίβεια στις 23/11/2004, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (ΔΟΣΑ), με ειδική σύνθεση, αποφάσισε να δεχθεί τον «γαλάζιο» πτυχιούχο του ΕΑΠ ως υποψήφιο διδάκτορα. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόεδρος της Συνέλευσης και του Τμήματος ήταν ένα γνωστό κομματικό στέλεχος της ΝΔ, ο καθηγητής Διονύσιος Χιόνης, ο οποίος μόλις μερικές μέρες μετά διορίστηκε πρόεδρος της Προαστιακός ΑΕ...
Μάλιστα, επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους στη Βουλή είχαν καταγγείλει την περίπτωση του κ. Χιόνη, επειδή καταλάμβανε ως αμειβόμενος ταυτόχρονα τρεις ασυμβίβαστες θέσεις (εκτός από πρόεδρος ΔΕΚΟ και καθηγητής πανεπιστημίου ήταν και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, ενός ΝΠΙΔ που λειτουργούσε υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών...).
Αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2006, ο καθηγητής τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, την οποία εγκατέλειψε τον Ιούνιο του 2007, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του μαζί με τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Ν. Μπαλτά.
Αμφότεροι επικαλέστηκαν τυπικούς λόγους, ωστόσο το ρεπορτάζ της περιόδου έκανε λόγο για σύγκρουση με τον υπουργό Μεταφορών Μιχ. Λιάπη, επειδή αρνήθηκαν να ανατρέψουν τις προδιαγραφές διαγωνισμού προμήθειας αυτοκινηταμαξών για τον οποίο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Siemens.
ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ
Τα κριτήρια αποδοχής του και η διατριβή
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το σκεπτικό της γενικής συνέλευσης του ΔΟΣΑ για την αποδοχή του Γ. Ανδριανού ως υποψήφιου διδάκτορος. Ο πτυχιούχος του Ανοικτού Πανεπιστημίου -για την ποιότητα σπουδών του οποίου είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις της η ακαδημαϊκή κοινότητα, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται σωρηδόν οι αιτήσεις των αποφοίτων του για μεταπτυχιακό- εμφανίστηκε να διαθέτει προσόντα που δεν είχαν καμία σχέση με την επιστημονική του κατάρτιση.
Ετσι, μεταξύ των κριτηρίων που επηρέασαν θετικά τη γνωμοδότηση, αναφέρονταν η εμπειρία, η προϋπηρεσία και η... αναγνωρισιμότητα! Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου -όπως και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας- είχαν εκφραστεί τότε σοβαρές αντιρρήσεις για τους πτυχιούχους του ΕΑΠ, που σημαίνει ότι οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για την άμεση αποδοχή τους ως υποψήφιων διδακτόρων.
Στα αξιοπερίεργα συγκαταλέγεται επίσης και το θέμα της διατριβής του Γ. Ανδριανού, το οποίο αφορούσε τις «επιπτώσεις των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων». Ωστόσο, τα μαθήματα που είχε παρακολουθήσει στο ΕΑΠ ο υποψήφιος διδάκτωρ σχετίζονταν αποκλειστικά με την Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, χωρίς να έχουν συνάφεια με την Οικονομία, που είναι το βασικό αντικείμενο του ΔΟΣΑ.
Εύλογες απορίες προκαλεί το γεγονός ότι ένας πολυάσχολος διευθυντής πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας διδακτορικής διατριβής, η οποία προϋποθέτει ατελείωτες ώρες μελέτης, επαφή με τους καθηγητές και κατάθεση ενδιάμεσων εργασιών. Βεβαίως, ο Γ. Ανδριανός δεν είναι ο πρώτος στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή που έκανε τα αδύνατα να μοιάζουν δυνατά...
Τυχερός και... αμελής
Πρόλαβε στο τσακ να μπει, ξέχασε να δηλώσει τη διατριβή
Στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του, ο Γ. Ανδριανός στάθηκε και τυχερός. Τον επόμενο χρόνο (2005) από την κατάθεση της αίτησής του για το διδακτορικό, με τη δημιουργία και των μεταπτυχιακών τμημάτων, τα κριτήρια άλλαξαν.
Ετσι, προϋπόθεση πλέον για τους υποψήφιους διδάκτορες είναι να έχουν αποφοιτήσει από μεταπτυχιακό τμήμα διετούς φοίτησης. Επίσης, όσοι από τους επιλεγέντες δεν έχουν τις αναγκαίες γνώσεις γύρω π.χ. από την οικονομία, υποχρεούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα οικονομετρίας, στατιστικής και μαθηματικών στο προπτυχιακό τμήμα.
Ακόμα ένα ζήτημα, σχετικό με την πανεπιστημιακή καριέρα του Γ. Ανδριανού, έχει να κάνει με την κατάθεση της διδακτορικής διατριβής του στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Ο νόμος προβλέπει ανώτατο χρονικό περιθώριο 1,5 χρόνου στους νέους διδάκτορες για να καταθέσουν τις διατριβές τους στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών του ΕΚΤ.
Ομως για τον Γ. Ανδριανό, αν και έχουν περάσει 2,5 χρόνια από την αναγόρευσή του ως διδάκτορος, δεν έχει ακόμη κατατεθεί η διατριβή του, ούτε έχει δημοσιοποιηθεί στο Διαδίκτυο, κάτι που επισήμαναν στο «Εθνος της Κυριακής» τόσο η Πρυτανεία του Δημοκριτείου όσο και το ΕΚΤ. Αυτή η μικρή «λεπτομέρεια», ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να διδάξει στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ
Προκάλεσε αντιδράσεις με τις «απόλυτες» απόψεις του
Και αν η διαδικασία ανακήρυξης του Γ. Ανδριανού σε διδάκτορα κρύβει ανεξερεύνητες πτυχές, η παρουσία του στα αμφιθέατρα ως καθηγητή προκάλεσε ακόμα και την ειρωνική αντίδραση των φοιτητών του. Για του λόγου το αληθές, στο μπλογκ «mirikastiko» από τον Μάρτιο του 2009 παραμένει αναρτημένο δηκτικό σχόλιο μεταπτυχιακής φοιτήτριας, η οποία, αφού καταγγέλλει ότι αναγκάστηκε να βάλει μέσο (!) για να γίνει δεκτή, περιγράφει την εμπειρία της από το μάθημα του Πολιτισμού με τον Γ. Ανδριανό.
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά της σε μια διάλεξη για τον φιλελευθερισμό και τον μαρξισμό, όπου ο καθηγητής διατύπωσε τις ενδιαφέρουσες απόψεις του: «Χάρη στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία που είναι το καλύτερο πολίτευμα έχουμε ελευθερία» είπε και συνέχισε: «Ο κομμουνισμός κατέρρευσε. Αν δεν είχαμε φιλελευθερισμό θα ήμασταν ζούγκλα!».
Μάλιστα, όταν κάποιος ανέφερε την Κούβα, ο καθηγητής αντέδρασε λέγοντας ότι «μιλάμε επιστημονικά, όχι πολιτικά»...
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ
Πτυχιούχος και στη... δημιουργία περιουσίας
Με την ίδια ευκολία που... έπαιρνε τα γράμματα, φαίνεται να έφτιαξε και την περιουσία του, η δημοσιοποίηση της οποίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσω του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, προκάλεσε αίσθηση.
Αν και προερχόμενος από μια φτωχή αγροτική οικογένεια της Νέας Επιδαύρου, ο Γ. Ανδριανός εμφανίζεται ως κάτοχος τεράστιας περιουσίας, αποτελούμενης από 58 ακίνητα και 166 στρέμματα εκτάσεων, από τα οποία κληρονόμησε 53,4 στρέμματα, 37,5 στρέμματα ανήκουν στη σύζυγό του και 75,3 στρέμματα αγόρασε ο ίδιος. Ολες οι εκτάσεις βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της γενέτειράς του, ενώ κάποια κομμάτια, ειδικά τα παραθαλάσσια, θεωρούνται «φιλέτα».
Είχε και παράπονα. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είχαν δικαιολογηθεί ως κληρονομιές και γονικές παροχές, ωστόσο οι συντοπίτες του έδειξαν να μη γνωρίζουν την ύπαρξή τους. «Ισως κέρδισε το λαχείο και μας το έκρυβε» είχαν δηλώσει τότε στο «Εθνος της Κυριακής» κάτοικοι της Επιδαύρου, παλιοί γνώριμοι της οικογένειας Ανδριανού. Μάλιστα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ο ίδιος συνήθιζε να παραπονιέται κατά τις επισκέψεις του στο χωριό ότι βρισκόταν σε «δύσκολη οικονομική κατάσταση, αφού δεν έβγαιναν τα έξοδα». Φαίνεται ότι, και σε αυτήν την περίπτωση, βρήκε λύση προς όφελός του...
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Τρόικα τέλος - Το ΔΝΤ αποσύρεται και ο γάμος διαλύεται

Τρόικα τέλος  - Το ΔΝΤ αποσύρεται και ο γάμος διαλύεται

Δηλώσεις με προκλητική διάθεση, χονδροειδή λάθη, αποτελέσματα που κυμαίνονται από μέτρια έως κακά και, τελικά, ένα διαζύγιο στον ορίζοντα. Τρεις είναι πολλοί. Μετρημένες φαίνονται να είναι, σύμφωνα με πλήθος πληροφοριών από τις Βρυξέλλες, οι ημέρες της τρόικας, αυτού το περίπλοκου σχήματος που συγκροτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ήταν υπεύθυνο για τη διάσωση χωρών από την κρίση του ευρώ. Το ΔΝΤ αποσύρεται και ο γάμος διαλύεται - άλλωστε δεν υπήρχε και ποτέ ιδιαίτερος έρωτας…
«Θάνατος στην τρόικα», σχολιάζει αξιωματούχος των Βρυξελλών στην «Ελ Παΐς» μετά την εξέταση των προγραμμάτων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, βυθισμένες στην κρίση, και σε μικρότερο βαθμό της Πορτογαλία και της Ιρλανδίας που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο ταξίδι σε έρημο τοπίο. Το ΔΝΤ έχει ήδη δείξει με σαφήνεια τη μελλοντική του έξοδο από την τρόικα. Η Κομισιόν μετράει μέρες για να συμβεί αυτό: «Υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες, εάν το επιθυμούν οι κυβερνήσεις, ώστε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις διασώσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Ο γάμος μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ ήταν πρακτικά καταδικασμένος από την αρχή. Πίσω στο 2010, με την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, η Κομισιόν παρουσίασε στους εταίρους τα βασικά σημεία για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα αναλάμβανε τις διασώσεις. Η Γερμανία απάντησε χωρίς δισταγμό: Μην εμπιστεύεστε την Επιτροπή, καθώς δεν έχει καμία εμπειρία στην διαχείριση διασώσεων. Ούτε η ΕΚΤ ούτε η Κομισιόν ήθελαν τη συνεργασία με το ΔΝΤ αλλά κατέληξαν να την αποδεχθούν επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή και η Φρανκφούρτη για να έχει την υποστήριξη του Βερολίνου σε άλλα θέματα με την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα προσφέρει τεχνική αρτιότητα.
Για λίγο η τρόικα έδειξε θωρακισμένη καθώς ήταν εφοδιασμένη με διάφορες επιστημονικές μελέτες. Οταν όμως είδε ότι το φάρμακο - η λιτότητα - δεν λειτουργεί, υποστήριξε ότι η δόση του ήταν μικρή επειδή δεν ήθελε να πιέσει άλλο τα πράγματα. Ομως πλέον ήρθε η ώρα να αποδοθούν ευθύνες για τη ζημιά: η μια πλευρά τα ρίχνει στην άλλη. Και όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη σύσταση διερευνητικών επιτροπών για την ιστορία των διασώσεων.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. Προβλήματα υπήρχαν από την πρώτη στιγμή αλλά τώρα οι αντιπαραθέσεις έχουν γίνει πολύ έντονες. Η ΕΚΤ ήταν πάντοτε σχεδόν απούσα αλλά είχε την εμμονή να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ: Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον την κατηγορούν παρασκηνιακά για την περιορισμένη συμμετοχή. Η κριτική για τους δύο άλλους θεσμικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στην τρόικα είναι έντονη: το ΔΝΤ έχει προβεί στην παραδοχή ενός αξιοπερίεργου mea culpa όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο λειτουργεί ως κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Κομισιόν, εκτιμά η «Ελ Παΐς».
Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατο να ασχοληθεί με το πλήθος πρωθυπουργών, υπουργών Οικονομικών, επιτρόπων, αξιωματούχων του Eurogroup και της ΕΚΤ: η κακοφωνία είναι έντονη και η λήψη αποφάσεων καταστροφική, υποστηρίζει στέλεχος του Ταμείου το οποίο με την ευκαιρία αναφέρει ότι η προσαρμογή στην Αθήνα έγινε με μη ρεαλιστικές υποθέσεις - ότι δηλαδή η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την ύφεση το 2012: φέτος η ύφεση ήταν -4%.

Διορίζουν πρόεδρο στη Eurobank τον άνθρωπο που τη “φέσωσε” Πηγή: Διορίζουν πρόεδρο στη Eurobank τον άνθρωπο που τη “φέσωσε”

Διορίζουν πρόεδρο στη Eurobank τον άνθρωπο που τη “φέσωσε”

Μείζον ζήτημα ηθικής τάξης δημιουργείται για τον επιχειρηματία Γ. Δαυίδ, ιδιοκτήτη της Coca Cola 3Ε, από την πρόταση του ΤΧΣ, την οποία αποδέχθηκε ο επιχειρηματίας, να αναλάβει πρόεδρος της Eurobank.
Την ώρα που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η διευθύνουσα σύμβουλος κα Α. Σακελλαρίου αποφάσισαν να προτείνουν τον κ. Δαυίδ για την προεδρία της τράπεζας, ο επιχειρηματίας έκλεινε την ιστορική βιομηχανία Nutriart (που εκμεταλλεύεται τα σήματα Αλλατίνη, Κατσέλης κα), “φεσώνοντας” την τράπεζα της οποίας έγινε πρόεδρος με ποσό 5,7 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η οικογένεια Δαυίδ δια του Γ. Δαυίδ αλλά και του γιου του Χάρη, αποφάσισαν να πτωχεύσουν τη Nutriart, η οποία οφείλει στις τράπεζες 130 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 130 εκατ., χρέος περίπου 10 εκατ. ευρώ αφορά τη Eurobank, που μετά από σχετική ρύθμιση, είχε μειωθεί στα 5,7 εκατ. ευρώ.
Είναι απορίας άξιο πώς το ΤΧΣ και η διοίκησή του, κ.κ. Σκλαβούνης και Σακελαρίου αποφάσισαν να τοποθετήσουν πρόεδρο της Eurobank έναν επιχειρηματία που έχει φεσώσει με 5,7 εκατ. ευρώ την τράπεζα.
Ταυτόχρονα, ο νέος πρόεδρος της Eurobank, κ. Γ. Δαυίδ, είναι ο επιχειρηματίας που αποφάσισε να βγάλει από το ελληνικό χρηματιστήριο και να μεταφέρει στην Ελβετία την έδρα της Coca Cola 3E.
Ο κ. Δαυίδ, με τη μεταφορά της έδρας της Coca Cola 3E και τώρα με το λουκέτο της Nutriart πρωτοστατεί στην αποβιομηχανοποίηση της χώρας και στην υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας. Η κα Σακελλαρίου και η υπόλοιπη διοίκηση του ΤΧΣ θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη επιλογή.
Σημειώνεται ότι η αίτηση πτώχευσης της Nutriart αφήνει 500 εργαζόμενους χωρίς δουλειά, ενώ προκάλεσε σοκ στην αγορά, καθώς με την κίνηση αυτή, ο κ. Δαυίδ όχι μόνο φέσωσε την τράπεζα στην οποία τον προωθούν για πρόεδρο, αλλά και άφησε ανοικτούς τους προμηθευτές της εταιρείας αλλά και τους εμπορικούς της συνεργάτες.
Το άνοιγμα που αφήνει η Nutriart σε σούπερ μάρκετ και προμηθευτές της με το λουκέτο, φτάνει σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες τα 50 εκατ. ευρώ, και κατά άλλες πληροφορίες τα 35 εκατ. ευρώ. 


Πηγή: Διορίζουν πρόεδρο στη Eurobank τον άνθρωπο που τη “φέσωσε” | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/15743/diorizoyn-proedro-sti-eurobank-ton-anthropo-poy-ti-fesose#ixzz2XMnUTS42

Κόλαφος και για τις καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ!


Της Δήμητρας Καδδά 

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα στις 2 περίπου τα ξημερώματα, οι υπουργοί Οικονομικών, συμφώνησαν τελικά για τους όρους άμεσης ανακεφαλαιοποίησης και διάσωσης των τραπεζών από το ESM. Στην απόφαση μάλιστα διατηρείται η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής για την δυνατότητα αναδρομικότητας στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία: όταν τεθεί σε ισχύ η οδηγία να μπορεί να αποφασιστεί κατά περίπτωση η χρήση του μέτρου που θα προσέφερε κάποια ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. 

Το «κακό» νέο είναι ότι στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας που χθες επιτεύχθηκε, σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους, υπάρχει ένα παράθυρο: Αυτό της μη διασφάλισης ακόμη και των καταθετών που θεωρούνται ως διασφαλισμένοι, δηλαδή όσων έχουν ποσό κάτω των 100.000 ευρώ. 

Θα κουρεύονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 
Οι υπουργοί Οικονομικών προσυπέγραψαν με την απόφασή τους το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Δεν θα διασφαλίζονται σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού διάσωσης των τραπεζών σε ένα κράτος μέσω του ESM. «Η διάσπαση μεγάλων καταθέσεων σε πολλές διαφορετικές τράπεζες με ότι αυτό σημαίνει και για τις καταθέτες αλλά και για το τραπεζικό σύστημα θα είναι βασική επιλογή όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» αναφέρει τραπεζικός παράγοντας που κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα. 

Ωστόσο, η αγορά περιμένει να διαβάσει τα τελικά κείμενα της οδηγίας που επαναδιαμορφώνονται μετά την σημερινή συμφωνία. Το σημείο των μη διασφαλισμένων καταθετών φέρεται να αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο των «τριβών» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και γι αυτό τα κράτη συμφώνησαν να κρατήσουν ένα επίπεδο ευελιξίας και εξαιρέσεων που θα εφαρμόσουν κατά την ενσωμάτωση της οδηγίας. 

Το "παράθυρο" μέσω των Ταμείων Εγγυήσεως για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ 
Βάσει της απόφασης που ελήφθη σήμερα, απαγορεύεται μεν να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις αλλά, όπως εξηγούν κοινοτικές πηγές, υπάρχει όπως πλέον ένα «παράθυρο»: αν εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αντληθούν χρήματα και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ των κρατών – μελών...



Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Μπαλταδιάζουν τα λιγοστά πεύκα σε Αίπος και Πελινναίο…

 Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου.

 Μπαλταδιάζουν τα λιγοστά πεύκα  σε Αιπος και Πελιναιο…
 
 




    Η Χίος,  κρανίου τόπος, προσπαθεί δειλά να επουλώσει τις πληγές της από τις φωτιές. Το δάσος ,και ποιο ειδικά  το πεύκο είναι  υπό εξαφάνιση… Κάποια λιγοστά ξεφυτρώνουν στα χαντάκια των δρόμων, ανάσα πράσινου, μια μικρή όαση ομορφιάς, σε ένα νησί απογυμνωμένο από το πράσινο.  Και όμως αυτή κιόλας την στιγμή βρέθηκαν άνθρωποι που καταστρέφουν τα πεύκα στις παρειές του δρόμου , τα λίγα που ξεφύτρωσαν, με τον πλέον ανισόρροπο, παλαβό  και κραυγαλέο τρόπο… Τα  πεύκα στην ουσία τα μπαλταδιάζουν,  με κάποιο μηχάνημα, σακατεύοντας ,συνθλίβοντας και ξεσκιλιδίζοντας  τα, αφήνοντας ανείπωτες πληγές  και ένα απερίγραπτο θλιβερό  θέαμα μιζέριας και αναλγησίας γι αυτό  τον έρμο τόπο,  που προκαλούν το κοινό αίσθημα και την κοινωνική ευαισθησία…. Δεν γνωρίζουμε ποια υπηρεσία και ποιος διέταξε αυτή την καταστροφή… Θεωρούμε ότι είναι ποιο κομψό  να τα κάψουν , ή να τα βομβαρδίσουν με βόμβες Ναπάλμ αντί να τα πετσοκόβουν τόσο προκλητικά…  ΕΛΕΟΣ…  Αλήθεια όλα αυτά, με την σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου  ;
       ΠΑΝΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ  ΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ.
 
                                                          Η ΓΣ του Συλλόγου…………
 
   ΥΓ… Περιπτώσεις τέτοιου ανάλγητου και προκλητικού  τρόπου καταστροφής των πεύκων  έχουμε μέχρι στιγμής επισημάνει στο Αίπος και στον περιφερειακό του Πελινναίου  προς Κηπουριές.                                

Η κυβέρνηση της νέας δικτατορίας είναι πλέον γεγονός, του Δημήτρη Λαβατσή


Η μόνη απάντηση που μπόρεσε να δώσει το πολιτικό προσωπικό του κατεστημένου απέναντι στην πανελλαδική μαζική αντίδραση στο κλείσιμο της ΕΡΤ είναι η υπουργοποίηση ενός Μητσοτάκη που ηδονίζεται (ως γνήσιος Μητσοτάκης ) με τις απολύσεις, ενός Αδώνιδος που θα κλείσει νοσοκομεία για να πεθαίνουν νωρίτερα οι ηλικιωμένοι ώστε να μην έχει κόστη το ελληνικό δημόσιο και ζητάμε φόρους από τους έχοντες, ενός Αρβανιτόπουλου που πήγε στο Ηρώδειο της Ακρόπολης στην Αθήνα και ακροάστηκε σε μια υπέροχη συναυλία το περίφημο  Μουσικό Γυμνάσιο της Παλλήνης. Ένα από αυτά που θα καταργήσει με την υπογραφή του. Α! κι ενός Βενιζέλου αντιπροέδρου της κυβέρνησης πλέον που  την περασμένη Τετάρτη πήγε στην συνάντηση με τον Σαμαρά δηλώνοντας με καμάρι «Έχω πρόταση για δύο χιλιάδες απολύσεις πέραν της ΕΡΤ» Δηλαδή «να απολύσουμε από αλλού  που δεν θα γίνει τόση κόντρα» …Κανιβαλισμός με αυτοπεποίθηση  εξ ουρανού σωτήρα!
 Η χειρότερη κυβέρνηση  των τελευταίων 40 χρόνων είναι πραγματικότητα. Και είναι η χειρότερη όχι γιατί δεν θα τα καταφέρει στους στόχους της ή είναι ανίκανη στο διοικείν  αλλά ακριβώς για τον αντίθετο λόγο: Γιατί είναι αδίστακτη.  Γιατί το συνειδητό πρόγραμμά της είναι η διάλυση κάθε έννοιας κοινωνίας. Και ξέρει όλα «τα βρώμικα κόλπα» Γράφοντας την γνώμη της πλειοψηφίας  εκεί που οι «και πολύ άντρες γράφουν »  θέλει να ολοκληρώσει  την κοινωνική καταστροφή .
Δικτατορία με κοινοβουλευτική επικάλυψη ….                                                                         Βασίζονται  στην στήριξη των ιδιωτικών  καναλιών  των μεγαλοεργολάβων –φοροκλεπτών και φοροφυγάδων που  θα ρίξουν πάλι το δηλητήριό τους απέναντι σε

κάθε τι κοινωνικά ωφέλιμο έχει απομείνει. Απευθύνονται σε ένα τμήμα της κοινωνίας που το διαπαιδαγώγησαν να σκέφτεται με όρους απλοϊκούς. Με όρους που έμαθαν από τους κολοσσούς της δημοσιογραφίας Ρούλα Κορομηλά,  Σίμο Κεδίκογλου  αφούς Καψή ,Μαρία Σπυράκη  και άλλους υπηρέτες της εξουσίας .Οι αντικοινωνικοί αυτοί τύποι καλλιέργησαν και την  μοχθηρία με όλη τους την δύναμη. Με επιτυχή δυστυχώς αποτελέσματα .Η απλοϊκή σκέψη σε δύσκολους καιρούς κουμπώνει άριστα με τον φθόνο και τον ατομισμό.
Σε αυτό λοιπόν το τμήμα της κοινωνίας που το διαπαιδαγώγησαν  στην έχθρα προς τα συλλογικά πράγματα λένε πχ  για την ΕΡΤ: «γιατί να πληρώνεις 4 ευρώ το μήνα; τι σου προσφέρει;» Μηδενίζουν  το έργο της και δυσφημίζουν όλους τους εργαζόμενους εκεί( πλην των ημετέρων στελεχών τους βεβαίως!)Την ίδια στιγμή δεν λένε, οι απατεώνες!, ότι μέσω της αύξησης της τιμής των εμπορευμάτων που διαφημίζονται στα ιδιωτικά κανάλια, πληρώνεις σε αυτά   50 ευρώ το μήνα!
Λένε αυθαίρετα «περισσεύουν  50.000 εκπαιδευτικοί »Οι ψεύτες! Αν καταφέρουν να διώχνουν τους μαθητές από τα σχολεία που υποβαθμίζουν με πλάνα για τάξεις 35 παιδιών και κλείσουν όσα είναι σε περιοχές με μικρό πληθυσμό «θα περισσεύουν» περισσότεροι δηλαδή θα μπορούν να απολύσουν περισσότερους για να μην πληρώνει φόρο ποτέ πια κανένας από τους έχοντες. Απλώς δεν θα έχουμε παιδεία!
Και σε αυτό το τμήμα της κοινωνίας  που προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους δεν χρειάζεται να πούνε τίποτα. Θα το φανατίζουν  με το γνωστό τροπάρι «για τους εκπαιδευτικούς που  δεν κάνουν τίποτα.»
Βασίζονται στο γεγονός ότι η δουλειά του εκπαιδευτικού δεν είναι φαντεζί. Δεν κάνει μπαμ όταν γίνεται .Φαίνεται όταν διαλύεται η παιδεία. Φαίνεται σαν αμορφωσιά ,περιθωριοποίηση ,αύξηση της νεανικής παραβατικότητας ,σαν συμμορίες εγκληματικότητα, παιδιά  και νέοι χωρίς χαρά χωρίς όνειρα. Αλλά τότε είναι αργά…
Βάλανε τον Άδωνι υπουργό Υγείας .Αυτόν που προτείνει  σαν τρόπο επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων την ταλαιπωρία . « Να κάνουμε τη ζωή δύσκολη στους μετανάστες και στους πρόσφυγες  για να απελπιστούν και να φύγουν» έλεγε τις προάλλες στα ιδιωτικά κανάλια που τον αναδεικνύουν. Είπε ακόμη ο ελεεινός, ότι καλώς η αστυνομία αφήνει 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας τους αλλοδαπούς που σταματάει για εξακρίβωση στοιχείων. Και τους αναγκάζει να γυρνάνε με τα πόδια και να χάνουν και το πιθανό μεροκάματο. Καλώς τους κάνει την ζωή δύσκολη λοιπόν η «δύναμη του Νόμου» Η αστυνομία!
Φυσικά για τα βασανιστήρια που σε αρκετά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας τείνει να καταστεί συνήθης πρακτική  ούτε κουβέντα!
Αυτός ο  «άνθρωπος» είναι πλέον υπουργός υγείας. Θα απορήσετε όταν θα κλείνει νοσοκομεία;
Τι επιδιώκει λοιπόν η νέα δικτατορική κυβέρνηση ; Πως σχεδιάζει το μέλλον της και το μέλλον μας;  Η απάντηση είναι περίπου αυτονόητη:
Το σχέδιο και το μέλλον που μας ετοιμάζουν  εδώ και καιρό είναι ο διχασμός. Η Κυβέρνηση αυτή ( σε κάθε μορφή τρικομματική ή δικομματική)σ υγκροτεί την παράταξη  της Νέας Ακροδεξιάς: Α) Με τους κεφαλαιοκράτες Β) Με αρκετούς μεσαίους και κάμποσους μικρούς επιχειρηματίες που τους κλείνει το μάτι δίνοντας για δώρα την φτηνή ανασφάλιστη εργασία μας ,τις τζάμπα, χωρίς αποζημίωση, απολύσεις. Και επειδή αυτοί δεν φτάνουν: Γ) κλείνει το μάτι στον κόσμο των μοχθηρών πληβείων. Καλεί όλους τους διπλανούς μας που πάντα κοίταζαν την δουλίτσα τους ,ήταν μαθημένοι στο γλείψιμο και το ρουσφέτι χωρίς να ενοχλούνται καθόλου από αυτό. Καλεί τους ατομιστές και τους συμφεροντολόγους. Αυτούς που σκεφτόντουσαν την ζωούλα τους εχθρικοί  ή, στην καλύτερη, αδιάφοροι για τον διπλανό τους.
Με αυτούς τους ατομιστές που διαμορφώθηκαν , με την διαπαιδαγώγηση των  Πρετεντέρηδων  και τις σάχλες των ΑΝΤ1 ,μ ε αυτούς τους μη σκεπτόμενους συμπολίτες μας, φτιάχνουν την δύναμη του διχασμού.
Για  να συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες της φρίκης που ζούμε. Για να εμποδίζουν την δημοκρατική αντιπαράθεση να εκφράζεται. Για να συκοφαντούν κάθε κοινωνική αξία. Θα παλεύουν να κάνουν παντοτινή την σημερινή φρίκη.    Στο όνομα της προόδου της Πατρίδας (όπου Πατρίδα είναι τα αφεντικά) θα προσπαθούν να ζούμε υποταγμένοι.
Το καθήκον λοιπόν των πολιτών που  δεν έχουμε  χάσει την πίστη τους στις ανθρώπινες αξίες  είναι σαφές: Να οργανωθούμε στις κοινωνικές συλλογικότητες που θα παλεύουν για  την αντιστροφή της κατάστασης. Στα συκοφαντημένα συνδικάτα για να τα αλλάξουμε εφόσον δεν μας κάνουν. Γιατί  δεν γίνεται χωρίς αυτά αγώνας εναντίον της εκμετάλλευσης !Να συμμετέχουμε στις συλλογικότητες που αγωνίζονται για αλληλεγγύη, ενάντια στον ρατσισμό. Στις συλλογικότητες της γειτονιάς που δεν θα επιτρέψουν να  κόβεται το ρεύμα ή να ιδιωτικοποιείται το νερό. Στούς αγώνες  για να μην κλείσουν το νοσοκομείο και τα σχολεία που θέλουν οι κυβερνώντες .Και βέβαια να απονευρώσουμε τους διπλανούς μας ,τους ατομιστές. Να τους βάλουμε σε σκέψεις, να προσπαθήσουμε να  τους δείξουμε τον δρόμο της αξιοπρέπειας. Να τους κάνουμε να ντρέπονται για την ασχήμια όπως κι  εμείς  ντρεπόμαστε, να τους πείσουμε να χαίρονται με το κοινό καλό και την αξιοπρέπεια. Να τους έχουμε μαζί μας στους κοινωνικούς αγώνες!
                                           Δημήτρης Λαβατσής
                            Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χίου

ΥΓ: Οι Μουσουρούλης και Τριαντάφυλλος φυσικά σιωπούν  ευσχήμως όπως ταιριάζει στους «κεντρώους» την εποχή που τα πάντα πουλιούνται ,τα πάντα ασχημαίνουν και ο εκφασισμός της κοκοινωνίας είναι επίσημη πολιτική των κομμάτων τους. Σωπαίνουν για να  μην εκτεθούν. Γιατί προέχει η καριέρα τους του πολιτικάντη. Και του μεσίτη που όλα τα πουλάει πάνω στο νησί

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΠΗΝ ΓΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Eπιτέλους να δικαιωθεί η συνάδελφος Αγγελική Χατζηδημητρίου

15 Ιουνίου 2013
7 χρόνια και πλέον των 2 μηνών έχουν περάσει από την ημέρα που η συνάδελφος Αγγελική Χατζηδημητρίου στην προσπάθεια της να ενημερώσει για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χίο, τραυματίστηκε βαρύτατα από τις βίαιες ενέργειες του ιδιώτη φύλακα του εργοστασίου, για να συνεχιστεί το δράμα της στο Νοσοκομείο του νησιού όπου σειρά ιατρικών λαθών και παραλείψεων οδήγησαν την Αγγελική να είναι σήμερα «κλειδωμένη στο ίδιο της το σώμα» (Locked in syndrome).
Και όμως η υπόθεση κινδυνεύει να παραγραφεί, αν δεν συνεχιστεί η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου την προσεχή Δευτέρα.
Το Δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή κατά την ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής, όπου εξεταζόταν η υπόθεση μετά από αναβολή, μετά την έκτακτη εισαγωγή στο Νοσοκομείο της Χίου με σοβαρό πρόβλημα υγείας του ενός εξ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης του ενός κατηγορουμένου.
Ευχόμενοι περαστικά στον συνήγορο υπεράσπισης, πιστεύουμε ότι κανένας δεν θα ήθελε για έναν τέτοιο λόγο να οδηγηθεί η υπόθεση της αγαπητής σε όλο το νησί Αγγελικής σε παραγραφή, αφού η επόμενη δικάσιμος είναι σύμφωνα με πληροφορίες τον προσεχή Οκτώβριο.
Να θυμίσουμε ότι πρωτόδικα καταδικάστηκαν δύο γιατροί με 18 και 6 μήνες αντίστοιχα και ο ιδιωτικός φύλακας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ με 8 μήνες. Ο ένας εκ των δύο γιατρών έκανε χρήση πρόσφατου νόμου που επιτρέπει να μπει η υπόθεση στο αρχείο και να μην δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.
Η 48χρονη σήμερα Αγγελική, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, είναι τετραπληγική, επικοινωνεί με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων, έχει αλαλία και φέρει τραχειοστομία και γαστροστομία πληρώνοντας πολύ ακριβά τη θέλησή της να ασκήσει όπως πρέπει το λειτούργημα της δημοσιογραφίας.
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων  βρίσκεται στο πλευρό της δοκιμαζόμενης συναδέλφου και της οικογένειας της ζητώντας τη δικαστική της δικαίωση.
Ενώ το μέλος του Δ.Σ. Απόστολος Βουλδής  παραβρέθηκε την Παρασκευή στο δικαστήριο ως μάρτυρας στην υπόθεση.
Η καταδίκη όλων όσων (φυσικών και ηθικών αυτουργών) στερούν την Αγγελική από την οικογένειά της και τη δημοσιογραφική οικογένεια θα αποτελέσει δικαίωση για όλους μας.

 Όλοι τη Δευτέρα στις 9.00 στα δικαστήρια


Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δημοσκόπηση στις 20:00 στην ΕΡΤ

77.jpg
Με συντριπτικό ποσοστό οι πολίτες τάσσονται κατά του «λουκέτου» που επέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ. Το 65% των πολιτών δηλώνουν ότι διαφωνούν με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Παράλληλα τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησής της ενώ διαφωνούν και με τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ/ΔΕΗ αλλά και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας από ιδιώτες, όπως στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική. Την ίδια ώρα, αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με κυβέρνηση και κόμματα. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό 29%. Η ΝΔ βρίσκεται 2,5 μονάδες πίσω.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιάσει ο Στέλιος Κούλογλου, στο πρόγραμμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ, στις 20.00. Παρακολουθείστε το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσω διαδικτύου από το tvxs.gr.
«Όχι» στο λουκέτο της ΕΡΤ
Η ΕΡΤ αποτελεί το θέμα των ημερών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Vprc θέτει στους πολίτες την ερώτηση αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Το 65% των πολιτών δηλώνει ότι διαφωνεί με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Το 27% δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ Δεν Γνωρίζω απαντά το 3% των πολιτών. Ένα 5% απαντά Ούτε Διαφωνώ/Ούτε Συμφωνώ.
Διαφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσεις οι πολίτες
Σε μεγάλα ποσοστά οι πολίτες διαφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών για τη χώρα δημόσιων επιχειρήσεων.
Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ το 59% μάλλον διαφωνεί ενώ το 31% μάλλον συμφωνεί. Το 9% απάντησε Δεν Γνωρίζω ενώ το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ το 64% των πολιτών μάλλον διαφωνεί, το 23% μάλλον συμφωνεί. Δεν Γνωρίζω απαντά το 12% ενώ το 1% των ερωτώμενων δεν απάντησε. Την ίδια ώρα, το 56% μάλλον διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το 56% μάλλον συμφωνεί ενώ το 10% απάντησε Δεν Γνωρίζω. Το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (τουριστικού ενδιαφέροντος) το 59% μάλλον διαφωνεί ενώ το 29% μάλλον συμφωνεί. Δεν Γνωρίζω λέει το 11%. Το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Αναφορικά με τον ορυκτό πλούτο της χώρας (Σκουριές/εξόρυξη χρυσού Χαλκιδικής/Πετρέλαια) το 59% των πολιτών μάλλον διαφωνεί με την εκμετάλλευση από ιδιώτες, το 29% μάλλον συμφωνεί, ενώ το 12% απάντησε Δεν Γνωρίζω.
Τέλος αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών το 51% των πολιτών δηλώνει ότι μάλλον διαφωνεί, το 37% μάλλον συμφωνεί ενώ το 11% απαντά Δεν Γνωρίζω. Το 1% δεν απάντησε στην ερώτηση.
Εκτίμηση εκλογικής επιρροής
Με 2,5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 29%. Δεύτερη ακολουθεί η ΝΔ με 26,5% ενώ τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 14%. Κατόπιν ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό μόλις 7% αλλά και το ΚΚΕ που συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό. Έπονται Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 6% και η ΔΗΜΑΡ με 4,5%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 6% των πολιτών.
Στο άλλο κόμμα περιλαμβάνονται: ΛΑΟΣ 1%, Δημιουργία Ξανά 1%, Οικολόγοι Πράσινοι 1%, Ένωση Κεντρώων 0,5%, ΕΠΑΜ 0,5%, Διάφορα άλλα: (Κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κόμμα Πειρατών Ελλάδα, ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ κλπ) 2%.
Την ίδια ώρα, τα ποσοστά εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνονται από 27,6% έως 30,4% ενώ της ΝΔ κυμαίνονται από 25,2% έως 27,8%.
Πάντως στο σύνολο του εκλογικού σώματος το 44% δηλώνει εκλογική προτίμηση, το 12,9% δηλώνει αναποφάσιστο, το 31,5% δηλώνει ότι θα απείχε/θα έριχνε λευκό ή άκυρο στις εκλογές ενώ το 11,6% Δεν ξέρει/Δεν απαντά αναφορικά με την εκλογική του προτίμηση.
Πολιτικό τοπίο
Στην ερώτηση αν τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε σωστή η λάθος κατεύθυνση το 75% απαντά σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 13% απαντά σε σωστή.
Το 86% δηλώνει δυσαρεστημένο από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας ενώ μόλις το 13% δηλώνει ικανοποιημένο. Από το 86%, το 63% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο ενώ το 23% λίγο ικανοποιημένο.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο «κανένας» λαμβάνοντας το συντριπτικό ποσοστό 60,2%. Ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει ποσοστό καταλληλότητας 15,4% ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 9,2%.
Αναφορικά με την εικόνα των κομμάτων η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει τις πιο θετικές εντυπώσεις. Σε γενικές γραμμές πάντως οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από τα ελληνικά κόμματα.
Στην ερώτηση πιο κόμμα έχει τις καλύτερες προτάσεις για τον τόπο, το 12% απαντά το ΣΥΡΙΖΑ, το 11% απαντά τη ΝΔ, 3,5% συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή και 3,4% το ΚΚΕ. Δεν ξέρω/Δεν απαντώ λέει το 8,6% των ερωτώμενων. Πάντως το συντριπτικό 51,6% απαντά κανένα κόμμα.
Στην ερώτηση ποιο κόμμα ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες σας, το 56,7% των πολιτών απαντά κανένα κόμμα. Το 12,3% απαντά η ΝΔ, ενώ το 10,2% απαντά το ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος στην ερώτηση ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά το 59,5% απαντά κανένα κόμμα. Κατόπιν το υψηλότερο ποσοστό απαντά το ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 10,1% και ακολουθεί δεύτερη η ΝΔ με 9,6%.