Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου για ΔΗΠΕΘΕ


Άμεσα ενέργειες για να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός του ΔΗΠΕΘΕ

Σχεδόν ένα μήνα μετά την τοποθέτησή μας για το ίδιο θέμα, οι εξελίξεις στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Βορείου Αιγαίου επιβεβαιώνουν και εντείνουν την ανησυχία μας για την τύχη του. Τόσο η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση του θεσμού, όσο και η απουσία ενεργειών για την υπεύθυνη στήριξή του εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Χίου, έρχεται σε αντιδιαστολή με τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Δημάρχου Χίου περί  λειτουργίας σε σωστή βάση, συνεπούς χρηματοδότησής του και κατάλληλης διοίκησης. Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, ένας από τους βασικούς πολιτιστικούς πυλώνες της νησιωτικής και ακριτικής περιοχής μας, κινδυνεύει μετά από 17 χρόνια να εξαφανιστεί, με κύριο αίτιο την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής ως προς το να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στο φορέα.
Θεωρούμε αυτονόητη την άμεση στελέχωση της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ με κατάλληλους ανθρώπους, προκειμένου να διορθωθούν άμεσα σοβαρά σφάλματα και σημαντικές παραλείψεις, ώστε να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και των άλλων ανθρώπων που απαρτίζουν την πολύτιμη καλλιτεχνική κοινότητα του ΔΗΠΕΘΕ. Με σεβασμό στην μέχρι σήμερα συμβολή του θεσμού και αναγνωρίζοντας την δυναμική της προσφοράς του στον τόπο, ο Δήμαρχος Χίου πρέπει να μεριμνήσει αμεσότατα για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Αναλαμβάνοντας την μεγάλη ευθύνη που του αντιστοιχεί έστω και την ενδεκάτη ώρα. Πριν να είναι πολύ αργά.
Επιβάλλεται η άμεση χρηματοδότηση για την εξόφληση των εργαζόμενων, των εξωτερικών συνεργατών και των λοιπών οφειλών. Όπως και η ενεργοποίηση του Μονοετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Δράσης, μέσα από το οποίο θα ξεκινήσει και πάλι άμεσα το ΔΗΠΕΘΕ το απαραίτητο έργο του. Επιβάλλεται επίσης η -αδικαιολόγητα βραδυπορούσα- διενέργεια οικονομικού ελέγχου και η γνωστοποίησή της έκθεσης. Άμεσα. Είναι επιπλέον επιβεβλημένη η άμεση δράση για απορρόφηση πόρων (π.χ. από το ΕΣΠΑ) που κινδυνεύουν να χαθούν. Τέλος, θεωρούμε αυτονόητη την πλήρη ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής Χίου στις συμβατικές της υποχρεώσεις (τακτική χρηματοδότηση, παραχώρηση αίθουσας κ.α.), για να μην υπάρξει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ΔΗΠΕΘΕ. Πόσο μάλλον που το συνολικό πόσο των οφειλών του Δήμου Χίου προς το ΔΗΠΕΘΕ είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δηλαδή  μεγαλύτερο από τα χρέη του Θεάτρου.
Η απαξιωτική αντιμετώπιση του ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι συμβατή με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών της Χίου. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις. Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου θα αναγνωρίσουμε και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της απρόσκοπτης λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ. Μαζί με την κοινωνία της Χίου, θα σταθούμε όμως αποφασιστικά απέναντι και σε κάθε απόπειρα να εγκαταλειφθεί, επειδή έτσι συμφέρει αυτούς που το έχουν υποβαθμίσει.

Το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, 5-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου