Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου για εξεύρεση χώρου κράτησης των προσφύγων.



Στον αέρα το αποτέλεσμα της σύσκεψης των υπηρεσιακών παραγόντων για την εξεύρεση χώρου κράτησης των προσφύγων


Τελικά δεν έχουμε καταλάβει αν δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει  ή αν απλά δεν θέλουν να κάνουν τίποτα άλλο πέρα από δηλώσεις διαχείρισης του ζητήματος. Πέρασε ένας μήνας από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Χίου, παρουσία όλων των αρμοδίων με σκοπό την εξεύρεση χώρου προσωρινής κράτησης των προσφύγων που συλλαμβάνονται από το Λιμενικό. Στο πέρας της σύσκεψης αυτής ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος σε  ένα τμήμα απαλλοτριωθέντος κτιρίου στην περιοχή του αεροδρομίου. Η χρήση του  ακινήτου αυτού όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα κι εύλογα αναρωτιόμαστε το γιατί.  
Τα νομικά ζητήματα αλλά και η αδράνεια  των άμεσα εμπλεκομένων για την παραχώρηση του χώρου εμποδίζουν καθώς φαίνεται την υλοποίηση της λύσης αυτής. Μπορεί άραγε το απαλλοτριωμένο τμήμα του ακινήτου να ηλεκτροδοτηθεί και να υδροδοτηθεί; Πως θα γίνει η παραχώρηση στο Λιμενικό  και ποιος θα καλύπτει τις σχετικές δαπάνες; Και κυρίως υπάρχει τελικά η βούληση για την υλοποίηση της απόφασης ή το ανακοινωθέν αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης των υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων έγινε για λόγους προσχηματικούς και κάτω από την πίεση των ημερών;
Γεγονός είναι ότι μόλις προχθές οι 41 Σύριοι πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί μας στοιβάχθηκαν ομαδικά στο ξύλινο προκάτ της ντροπής με ακριβώς τις ίδιες συνθήκες όπως αυτές του Αυγούστου.  Μήπως και πάλι η κατάσταση κρίθηκε διαχειρίσιμη από τις Αρχές και γι αυτό δεν ενεργοποιήθηκε η λύση του αεροδρομίου;
Ας σημειωθεί εδώ ότι οι μαζικές αφίξεις Σύριων προσφύγων από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου κινητοποίησαν για μία φορά ακόμη τα μέλη της συλλογικότητας «Λάθρα;» και αρκετούς συμπολίτες μας. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες και έμπρακτη συνδρομή φτιάχτηκε η κατεστραμμένη τουαλέτα στο ξύλινο προκάτ των 30 τ.μ, μεταφέρθηκαν τα από καιρό υποσχόμενα τρία μικρά περίπτερα του αγροτουρισμού, τοποθετήθηκε χημική τουαλέτα, αγοράσθηκε ντεπόζιτο πόσιμου νερού και μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης (νερό, γάλα, πάνες, χυμοί, πιρούνια κουτάλια κλπ). Επίσης αναλάβαμε και παρείχαμε το πρωινό και συμπληρωματική σίτιση και μεριμνήσαμε για τα επείγοντα φάρμακα που ήταν αναγκαία.
Δεν αγνοούμε ότι η κατάσταση ξεπερνά τα όρια και τις προσπάθειες των λιμενικών που είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι με το θέμα και καλούνται να δώσουν λύσεις αυτοσχεδιάζοντας.
Είναι όμως ξεκάθαρο ότι παρά τις όποιες προσπάθειες των αρμοδίων και των εθελοντών, η κατάσταση παραμένει προσβλητική για όλους μας. Στο ξύλινο προκάτ των δύο δωματίων  στοιβάζονται κατ’επανάληψη και μαζικά δεκάδες Σύριοι πρόσφυγες μαζί με τα γυναικόπαιδα οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν έχουν χώρο ούτε για να ξαπλώσουν στο πάτωμα ούτε καν να ανασάνουν κλεισμένοι επί ώρες στο ξύλινο κλουβί λόγω ουσιαστικής αδυναμίας προαυλισμού.
Θέλουμε να απευθύνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Οφείλουμε να δώσουμε τέλος στην κράτηση προσφύγων και μεταναστών στο ξύλινο προκάτ του λιμεναρχείου και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα αξιοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ως ένα ελάχιστο βήμα αυτοσεβασμού και έμπρακτης αλληλεγγύης.
ΛΑΘΡΑ;- Επιτροπή αλληλεγγύης στου πρόσφυγες Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου