Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η πολιτική της κυβέρνησης γεμίζει αδιέξοδα τις τοπικές κοινωνίες και στο μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα.

Η πρόσφατη μαζική άφιξη προσφύγων από την εμπόλεμη Συρία αναδεικνύει το μέγεθος ελλείμματος μεταναστευτικής πολιτικής και ανεπάρκειας υποδομών από την μεριά της πολιτείας παρά το μεγαλείο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από την μεριά της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας.
Πως η Ελληνική Πολιτεία δημιουργεί συνθήκες κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Το παράδειγμα της Χίου.
·        Στο λιμεναρχείο:  Η υποστελέχωση αλλά κυρίως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού  και προ πάντων κάθε  κονδυλίου  για την στοιχειώδη περίθαλψη τους αποτελεί  καθημερινό πρόβλημα. Συνεχώς πρέπει να εφευρίσκονται τρόποι προκειμένου οι πρόσφυγες να μην μείνουν χωρίς φαγητό και νερό!
Ο οικίσκος των λίγων τετραγωνικών, που βρίσκεται απέναντι από το Λιμεναρχείο,  δεν  αντέχεται παρά μόνο για κράτηση λίγων ωρών. Ωστόσο και λόγω των προβλεπόμενων διαδικασιών καταγραφής αλλά και της προβληματικής λειτουργίας του Κέντρου στο Μερσυνίδι και των μεταγωγών από την Μυτιλήνη, οι νεοσυλληφθέντες πρόσφυγες παραμένουν κρατούμενοι στον οικίσκο αυτό επί πολλές ημέρες. Πρόσφατο παράδειγμα, αλλά όχι το μόνο, οι 81 Σύριοι όπου η απουσία υποδομών οδήγησε στην κράτηση 37 ατόμων  στον οικίσκο και των υπολοίπων 44 (οικογένειες με μικρά παιδιά) στο υπόγειο γυμναστήριο της αστυνομίας.
·        Στην αστυνομία διατίθενται σημαντικά κονδύλια τόσο για την διατροφή/κράτηση  των προσφύγων αλλά και για την στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό. Η προσωρινότητα ωστόσο αυτού του προσωπικού,  όταν υπάρχει, οι λειψές υποδομές, η γραφειοκρατία και κυρίως η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την μεριά της κυβέρνησης  αποτελούν μείζον πρόβλημα για την καθημερινή λειτουργία της.
Το κέντρο του «Μερσινιδίου» λειτουργεί υπό ασαφές καθεστώς: δεν το ονομάζουν κέντρο κράτησης,  αλλά δεν υπάγεται και  στο καθεστώς του “κέντρου πρώτης υποδοχής”  διότι αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες της σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και την ελληνική νομοθεσία.
Με τα δεδομένα αυτά οι λιμενικές αρχές και η Αστυνομία στην Χίο είναι σε αδιέξοδο. Η κεντρική κυβέρνηση τις αφήνει ακάλυπτες. Και δυστυχώς ισχύει το  ίδιο και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.Η Ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να σχεδιάσει στρατηγική  μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα αντιμετωπίσει το οξύ ζήτημα των μεικτών μεταναστευτικών ροών με όρους κοινοτικής συνευθύνης. Το πλήρες αδιέξοδο οδηγεί τις τοπικές κοινωνίες σε εκρηκτικές καταστάσεις και μετατρέπει τους χώρους κράτησης σε σύγχρονα κολαστήρια.
 Παρά το ότι ο νέος Υ.Ε.Ν κ. Βαρβιτσιώτης υποσχέθηκε επίλυση των άμεσων προβλημάτων χρηματοδότησης των λιμεναρχείων προφανώς δεν έχει καμιά  επίγνωση της πραγματικής κατάστασης. Ο προηγούμενος,  ο  κ.  Μουσουρούλης,  ούτε που είχε ασχοληθεί!                             Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας πιστός στην συνολικά μισάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης είτε πρόκειται για εμάς είτε για πρόσφυγες, φυσικά και δεν φροντίζει να κάνει χρήση της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ. Και ακόμη χειρότερα: όταν κάνει χρήση όπως για τους κρατούμενους πρόσφυγες  στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας τότε από τα 100 ευρώ που εισπράττει ανά ημέρα για κάθε πρόσφυγα, τελικά διατίθενται  1,5-5,87 ευρώ για τις ανάγκες σίτισης/ κράτησης του. Τα υπόλοιπα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να φτιάξουν κι άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.
Τα δεδομένα αυτά παράγουν τερατώδεις καταστάσεις όπως αυτή της Κορίνθου όπου πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμη και αιτούντες άσυλο κρατούνται ήδη ένα χρόνο υπό απάνθρωπες συνθήκες που μας κάνουν διεθνώς ρεζίλι και ελλοχεύουν τον κίνδυνο απόλυτα δικαιολογημένων εξεγέρσεων όπως έγινε πρόσφατα στην Αμυγδαλέζα.

Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που χρήζουν άμεσης εφαρμογής ώστε να μην ντρεπόμαστε ως κοινωνία και να ενεργούμε σύννομα ως Πολιτεία

1) Εξαντλητική  πίεση σε όλες τις υπεύθυνες δομές και τα κέντρα πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ για άμεση αλλαγή της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος ως ευρωπαϊκού και όχι μεμονωμένο πρόβλημα κάθε χώρας.                                                                                            2) Η κατάργηση των σημερινών απάνθρωπων κέντρων κράτησης αλλοδαπών και η δημιουργία ανοιχτών  κέντρων διαβίωσης με αξιοπρεπείς όρους.                                                                                3) Η αξιοποίηση της χρηματοδότησης για την δημιουργία υποδομών, την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου  προσωπικού  στις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής 
 4) Η κατάργηση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» και του Συμφώνου Μετανάστευσης ώστε να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες που στην συντριπτική πλειοψηφία τους  δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. 
 5) Η επιδίωξη της αλλαγής της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με κύρια κριτήρια την ευρωπαϊκή συν-ευθύνη και την αποτροπή των φαινομένων που φέρνει η λογική των διακρίσεων  απέναντί στους πρόσφυγες και μετανάστες και οδηγεί σε ακραία φαινόμενα ρατσισμού και καταπάτησης κάθε στοιχειώδους ανθρωπίνου δικαιώματος. Η Ευρώπη οφείλει να θυμηθεί την ιστορία της και να δράσει σύμφωνα με τις παραδοσιακές αξίες της.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ, ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΖΗΤΗΜΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου