Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Περί εξαρτησιογόνων ουσιών…και άλλων μνημονίων!


του Αλέκου Γαϊτάνου

Με τροπολογία που κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου «Νόμος Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Άλλες Διατάξεις» οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαίρεσαν –και πολύ καλά έκαναν- από το μέτρο της διαθεσιμότητας τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην προαναφερόμενη, παντελώς άσχετη με το περιεχόμενο του νόμου, τροπολογία.             
Όπως μάλιστα διατυπώνουν στην αιτιολογική τους έκθεση οι Μνημονιακοί Υπουργοί, η προτεινόμενη διάταξη εντάσσεται στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης από το Σύνταγμα (άρθρο 106 παρ.1) ειδικής μέριμνας για τις νησιωτικές περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από δομικά μειονεκτήματα που δυσχεραίνουν την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Λαμβάνουν μάλιστα υπόψη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των περιοχών αυτών και συνομολογούν ότι  η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερής και αδιατάρακτης λειτουργίας όλων των διοικητικών μονάδων υπηρεσιών, κρίσιμων για τις παραπάνω ευαίσθητες περιοχές και την εξυπηρέτηση των νησιωτών. 
 Παρέλειψαν βέβαια οι Υπουργοί να συμπεριλάβουν στις ευεργετικές διατάξεις τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου καθώς και τους υπαλλήλους όλων των Αιγαιοπελαγίτικων Δήμων στο πλαίσιο μάλλον μίας περίεργης αντίληψης περί εξυπηρέτησης των νησιωτών κατοίκων όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτή η εξυπηρέτηση περνά σε μεγάλο μέρος της από τις υπηρεσίες και τις δομές των δημοτικών υπηρεσιών των νησιών.
Είναι οι ίδιοι Υπουργοί που έβαλαν φαρδιές πλατιές τις υπογραφές τους στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους, περικόπτοντας ταυτόχρονα οικονομικούς πόρους προς την Αυτοδιοίκηση και έρχονται τώρα σε συνέχεια να την αποψιλώσουν από υπαλλήλους, στο όνομα προφανώς μιας μεταμοντέρνας αντίληψης περί ειδικής μέριμνας των νησιωτικών περιοχών και των κατοίκων τους.     
Είναι βέβαια η εξάρτηση της συγκυβέρνησης από τις δεσμεύσεις του μνημονίου και της Τρόικας που εξηγεί κάποια πράγματα. Είναι και εκείνη η πιθανολογούμενη εκδικητική τους διάθεσή προς τους εργαζόμενους των Δήμων που πρωτοστάτησαν στους αγώνες ενάντια στο μνημόνιο και  όπου εξηγεί εν πολλοίς τη στάση των Υπουργών που υπέγραψαν τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Όμως είναι παντελώς ανεξήγητη η αλαλία των αιρετών εκπροσώπων της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών. Να είναι η συγκυρία της ευνοϊκής για την ώρα ποσόστωσης που δεν συμπεριλαμβάνει τους υπαλλήλους  της Περιφέρειας του Βόρειου Αιγαίου στο μέτρο της διαθεσιμότητας και ερμηνεύει τη στάση των αιρετών; Ή μήπως ότι το γεγονός αυτό αποτελεί την εύκολη αιτιολογία- το φύλλο συκής- για την απόκρυψη της προσήλωσής τους προς τις μνημονιακές πολιτικές;
Γνωρίζουν άλλωστε οι αιρετοί μας στην Περιφέρεια ότι οι διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας και η αναφορά στη νησιωτικότητα αφορούν πρώτα και κύρια το δυσπρόσιτο και προβληματικό Βόρειο Αιγαίο και τους κατοίκους του.
Τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών είναι κάτι δεν επιλύονται με τα ευχολόγια και τις επικοινωνιακές τακτικές των Δημάρχων. Ούτε ασφαλώς από την ανυπαρξία και την απόλυτη ταύτιση  με τις μνημονιακές πολιτικές, του Υπουργού και των βουλευτών του Αιγαίου που εκλέχτηκαν και στηρίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Τα προβλήματα επιλύονται με καθημερινούς αγώνες, με ρήξεις και ανατροπές.
Με αγώνες ενάντια στην πολιτική που γεννά τα μνημόνια και επιφέρουν την κοινωνική εξαθλίωση τώρα και την επαπειλούμενη ανθρωπιστική κρίση αύριο.
Αγώνες και απεξάρτηση χρειάζονται λοιπόν κύριοι Δήμαρχοι. Απεξάρτηση από την πολιτική των μνημονίων.
Απεξάρτηση τώρα!

Αλέκος Γαϊτάνος
Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Χίου
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου