Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Και οι 7 ήταν υπέροχοι…


μια άποψη για τη θεατρική παράσταση "Σύντροφε Μεγαλειότατε..."

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, είχα την χαρά να βρεθώ στην πρεμιέρα του έργου του Αλέκου Σακελάριου «Σύντροφε Μεγαλειότατε…» του Δη.Πε.Θε. Β.Αιγαίου στη σκηνή του Ο.Π. Κ. Δ. Χίου. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ότι τις επόμενες ημέρες δεν διάβασα στον τοπικό έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο κάποιο σχόλιο για την παράσταση.
Κριτικός θεάτρου δεν είμαι, δεν μπορώ όμως να μείνω σιωπηλή, να μη σχολιάσω αυτή τη συγκεκριμένη παράσταση που αποτελεί, κατά την προσωπική μου άποψη, το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για τη Χίο. Κι αυτό για δύο λόγους: αφενός γιατί στο δικό μας νησί, ανέβηκε το έργο για πρώτη φορά στο θέατρο κι αφετέρου είχε την τύχη να σκηνοθετηθεί από το Γιάννη Ζαφείρη που επέλεξε και ενορχήστρωσε μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και τεχνικών, φέρνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι αντιδράσεις, τα γέλια, τα επιφωνήματα και τα χειροκροτήματα όλων όσων βρέθηκαν στην πρεμιέρα μαρτυρούν ότι πρόκειται για μια άρτια και δουλεμένη παράσταση που μας θυμίζει τις παλιές καλές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου ή θεάτρου. Tότε που το γέλιο πήγαζε από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις και τις ερμηνείες των χαρακτήρων και οι ηθοποιοί δεν χρειαζόταν να καταφεύγουν σε βωμολοχίες, ούτε να μετατρέπονται σε γελοίες καρικατούρες.
Γραμμένο πριν από 40 χρόνια, το έργο του κορυφαίου Σακελάριου, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρόκειται για μια πολιτική σάτυρα που καυτηριάζει τους πολιτικούς (κάθε εποχής) προβληματίζοντας παράλληλα για το ρόλο του απλού λαού στην εκλογή τους αλλά και στην πολιτική γενικότερα. Η διασκευή του έργου από το Γιάννη Ζαφείρη πετυχαίνει με απλό –αλλά όχι απλοϊκό- τρόπο την προσομοίωση των καταστάσεων και των χαρακτήρων με όσα ζούμε στις μέρες μας. Η σκηνοθεσία καταφέρνει να δώσει ένα τέτοιο ρυθμό στο έργο που κερδίζει την συνεχή προσοχή του κοινού και εν τέλει αποσπά το ξέφρενο χειροκρότημά του. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, δεν είδα κανένα θεατή να «χαζεύει» ή να φυλομετρά (όπως πολλές φορές γίνεται όταν βαριέται) το όμορφο πρόγραμμα της παράστασης.
Σε ένα πολύ ωραίο σκηνικό, επτά υπέροχοι ηθοποιοί ερμήνευσαν μοναδικά τους ρόλους τους και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια από τους θεατές. Οι δύο σπουδάστριες του τρίτου έτους στο θεατρικού εργαστηρίου του Δη.Πε.Θε., Δήμητρα Μασούρα και Μαρία Ζαννίκου απέδωσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους αποδεικνύοντας ότι η σκληρή δουλειά, σε συνδυασμό με τη σωστή καθοδήγηση, μπορούν να μετατρέψουν έναν σπουδαστή σε εν δυνάμει  ηθοποιό. Κοντά τους, ο  δικός μας,  Γιώργος Παυλιδάκης  ηθοποιός, σκηνοθέτης και  δάσκαλός στο θεατρικό εργαστήρι του Δη.Πε.Θε. Β. Αιγαίου μας υπενθύμισαν ότι η Χίος είναι φυτώριο ηθοποιών που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ηθοποιούς αθηναϊκών θεατρικών σχολών. Μαζί  τους ο εξαίρετος, και στους 2 ρόλους που ερμήνευσε,  ερασιτέχνης ηθοποιός Σταύρος Σπυράκης.  Ελπίζω τα θεατρικά εργαστήρια του Δη.Πε.Θε. να βρουν, όπως στο παρελθόν, τη στήριξη από τους αρμόδιους φορείς για να μπορούν να «παράγουν» τόσο καλό θεατρικό «δυναμικό» και να προάγουν το θέατρο στον τόπο μας.
Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι η συμμετοχή των τριών μετακλητών ηθοποιών θα ήταν εγγύηση για την επιτυχία της παράστασης. Θα πρέπει να πω ότι διατηρούσα μια πολύ μικρή επιφύλαξη, καθώς μου ήταν γνωστοί μόνο από την τηλεόραση και δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να δω κάποιον απ’ αυτούς στο σανίδι.  Ομολογώ όμως ότι έμεινα κατάπληκτη! Απολαυστικοί κάθε στιγμή! Ο  Πέτρος Πέτρου, ο Γιώργος Ματαράγκας και ο Πέτρος Ξεκούκης απέκτησαν από προχτές μια φανατική θαυμάστρια.
Εδωσα  και στους 7 μια ευχή: να έχουν στη ζωή τους τόσες χαρές όσα τα συναισθήματα που μου προκάλεσαν.
Τα παραπάνω δεν είναι βέβαια μια κριτική θεάτρου, αλλά οι εντυπώσεις μου όπως θα τις εξέφραζα σε κάποιον γνωστό μου για να τον παροτρύνω να πάει να δει την παράσταση. Θα ήθελα να είχα το περιθώριο να γράψω πολλά περισσότερα για όλους του συντελεστές, πιστεύω όμως ότι έδωσα το στίγμα έτσι ώστε να καταλάβει ο καθένας ότι αυτή τη θεατρική παράσταση, το «Σύντροφε Μεγαλειότατε…», δεν πρέπει να τη χάσει. Της αξίζει το μεγαλύτερο και το πιο θερμό κοινό!

Ελένη Παϊδούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου