Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

NYT: Η ολιγαρχία εμποδίζει την ανάπτυξη στην Ελλάδα


να παρουσιάσουν την υπόθεση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δημοσίευμα των New York Times εστιάζει στον ρόλο που διαδραματίζουν μία χούφτα πλούσιων οικογενειών, πολιτικοί και μέσα μαζικής ενημέρωσης που συνθέτουν την ελληνική δομή εξουσίας.
Αυτός ο παράγοντας, όπως σημειώνεται, συχνά παραβλέπεται σε μία χώρα που συνθλίβεται από τη λιτότητα τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 25%.
"Αυξάνονται οι μέσοι Έλληνες που αγανακτούν με μια ολιγαρχία που, σύμφωνα με τους επικριτές, προΐσταται μιας αδιαφανούς, κλειστής οικονομίας, που λειτουργεί με την εικονική ατιμωρησία", σημειώνεται.
Οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το κείμενο σημειώνουν ότι αρκετές ισχυρές οικογένειες ελέγχουν κρίσιμους τομείς συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, της ναυτιλίας και των κατασκευών και μπορούν συνήθως να βασίζονται στην πολιτική τάξη ώστε να προσέξει τα συμφέροντά τους, με το πέρασμα ορισμένες φορές νομοθεσιών που είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
"Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι η έλλειψη ανταγωνισμού που υπονομεύει την οικονομία, επιτρέποντας στους μεγιστάνες να διοικούν καρτέλ και να συνεχίζουν να πλουτίζουν", επισημαίνεται.
Αυτό, όπως υπογραμμίζει ο Kevin Featherstone, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics, κάνει λογικό για εκείνους να σχηματίζουν μια στενή αιμομικτική σχέση με τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη διαφθορά.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια που αξιολόγησε την Ελλάδα ως το πιο διεφθαρμένο κράτος στην Ευρώπη πίσω από κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Ενώ η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, βρίσκεται υπό την πίεση της κρίσης και οι δανειστές ασκούν πιέσεις ώστε να προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές στο οικονομικό της σύστημα για να λάβει το επόμενο πακέτο και να αποφύγει την πτώχευση.
"Παραμένει όμως ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσο οι ηγέτες στην Ελλάδα είναι σε θέση να κατασκευάσουν έναν τέτοιο μετασχηματισμό", σημειώνεται, τονίζοντας πως ενώ στο παρελθόν δόθηκαν υποσχέσεις για αύξηση της διαφάνειας, η χώρα έπεσε 14 θέσεις από την προηγούμενη έρευνα για τη διαφθορά.
Μια μικρή τράπεζα που την έλεγαν Omega
Αυτά τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται από τους New York Times "δένονται" με την ιστορία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, το όνομα του οποίου επανήλθε στο προσκήνιο με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, "τον Δεκέμβριο του 2009, τέσσερις μήνες πριν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ, ο κ. Λαυρεντιάδης πήρε τον έλεγχο της Proton Bank, η οποία είχε αρχίσει να επεκτείνεται πολύ γρήγορα μετά την εξαγορά της Omega το 2005. Ποια ήταν όμως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Omega, εκτός από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη; Ο πεθερός του Ευάγγελου Βενιζέλου, τωρινού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των αδερφών του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου".
Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει ώστε η Ελλάδα να βγει από την κρίση. "Η διατήρηση του στάτους κβο θα παρατείνει απλώς την καταστροφή στην Ελλάδα", καταλήγει ο Kevin Featherstone.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/nyt_h_oligarxia_empodizei_thn_anaptyksh_sthn_ellada.2040192.html
ΤΙ;;;;;;;;;;;;;;; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Δ.Υ.; ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ; ΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ; ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ;;;;
απαπαπαπαπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου