Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Παράταση 24 ωρών για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων


Αθήνα: Παράταση για 24 ώρες πήρε η διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων, με στόχο να συγκεντρωθεί το ποσό των 30 δισ. ευρώ και να καλυφθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ του δανείου. 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, πως το βιβλίο προσφορών για την επαναγορά χρέους που άνοιξε στις 3 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοικτό έως και αύριο, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι ώρα Λονδίνου (2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος).

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Στέλιος Παπαδόπουλος δήλωσε: «Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την πρόσκληση προσφοράς των καθορισμένων για ανταλλαγή αξιόγραφων έως τις 11 Δεκεμβρίου 2012. Κάτοχοι οι οποίοι δεν έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής (τα ομόλογά τους) μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από αυτήν την ευκαιρία ρευστότητας, η οποία προσφέρεται μέσω της πρόσκλησης. Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα αποδεχθεί όλα τα ομόλογα που θα προσφερθούν μέσω της πρόσκλησης αυτής, θα συνεχίσει να εξετάζει με τους πιστωτές της του επίσημου τομέα περαιτέρω βήματα για την επαναφορά του χρέους της σε βιώσιμο δρόμο. Μελλοντικά μέτρα ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνουν μια ευκαιρία αποεπένδυσης από τα καθορισμένα αξιόγραφα, στα επίπεδα που προσφέρονται μέσω της (τρέχουσας) επαναγοράς».

Την παράταση αποφάσισε την Κυριακή το Euro Working Group που συνεδρίασε προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της επαναγοράς.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν την Κυριακή το ενδεχόμενο να αυξηθεί και το κεφάλαιο των 10 δισ. ευρώ, που δίνονται ως δάνειο του EFSF για την επαναγορά, ώστε να αγοραστούν ομόλογα πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ εμφανίστηκε κατ' αρχήν ικανοποιημένος.

«Μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να έχει δεχθεί προσφορές για επαναγορά ομολόγων πολύ κοντά στο στόχο της ονομαστικής αξίας των 30 δισ. ευρώ, κάτι που επιτρέπει να γίνεται λόγος για θετική έκβαση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει συμμετοχή ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ από ξένους -κυρίως hedge funds- και περίπου 10 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες. Του στόχου υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 3 - 4 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί κατά την παράταση του προγράμματος.

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν μόνο με το 60% των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και θεωρείται βέβαιο ότι στη διάρκεια της παράτασης θα αυξήσουν το ποσοστό, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενο κενό και να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό.

Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων είναι αναγκαία προκειμένου το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του πρώτου πακέτου της δόσης, δηλαδή των 34,4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 43,7 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ, όμως, επειδή στις 14 Δεκεμβρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία δεν θα προλάβει να αναχρηματοδοτήσει η δόση, το Δημόσιο προχωρεί σε νέα έκδοση μαμούθ 3,4 δισ. ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου