Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

«Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, σταματήστε να της δανείζετε»

If You Want to Save Greece

«Αν θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, σταματήστε να της δανείζετε χρήματα», αυτός είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του Bloomberg στο οποίο φιλοξενεί εκτενή ανάλυση του Klaus Adam, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Mannheim
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί πλήρως και στο τέλος του τρέχοντος έτους η οικονομία της Ελλάδας θα έχει συρρικνωθεί περίπου κατά το ένα πέμπτο σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, ενώ η κυβέρνηση της χώρας προβλέπει περαιτέρω ύφεση 4,5% το 2013. Για ακόμα μια φορά τα μεγέθη αποδεικνύονται απαισιόδοξα και περιγράφουν μια ζοφερή πραγματικότητα.

Αυτή η κατάρρευση εξηγεί τα δράμα αυτής της εβδομάδας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο σκληρό προϋπολογισμό που περιέχει δεκάδες μέτρα εν μέσω βαθιάς ύφεσης, την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές εξετάζουν την εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης των 31,5 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσουν για άλλους λίγους μήνες την επιβίωση της χώρας εντός ευρωζώνης.

Δεδομένης όμως αυτής της απελπιστικής κατάστασης, εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με τον Adam, πως η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με αυτούς τους φρενήρεις ρυθμούς. Όπως σημειώνει ο ίδιος, ο συνεχιζόμενος αυτός δανεισμός συνήθως παραβλέπεται στις συζητήσεις για τη διάσωση της Ελλάδας, κάτι πουδείχνει πως η προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας είναι τελικά καταδικασμένη.

Ως εκ τούτου λοιπόν, η Ελλάδα θα έχει πραγματικά σωθεί μόνο όταν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της χωρίς επιπρόσθετο δανεισμό. Για να συμβεί αυτό, αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος, θα πρέπει οι διεθνείς πιστωτές να σταματήσουν τον δανεισμό της Ελλάδας με παράλληλη διαγραφή του χρέους της χώρας τόσο από τον επίσημο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να ενισχυθεί σε τέτοιο σημείο που θα δίνει ώθηση στις εξαγωγές.

Η χρεοκοπία της Ελλάδας με ταυτόχρονη έξοδο της χώρας από το ευρώ, θα μπορούσε να πετύχει όλους αυτούς τους στόχους σχεδόν «εν μία νυκτί», σημειώνει ο κ. Adam, ενώ προσθέτει: Προφανώς, η προσαρμογή θα είναι σκληρή και θα επικρατεί αναταραχή για αρκετούς μήνες, αλλά στο τέλος θα υπάρχει προσαρμογή.

Η τρέχουσα ήπια προσέγγιση την οποία λαμβάνουν οι διεθνείς πιστωτές, με την οποία διοχετεύσουν χρήματα στην ελληνική οικονομία για να πετύχουν μια ομαλή μετάβαση σε μια βιώσιμη κατάσταση εντός της ευρωζώνης, δεν έχει αποδώσει σχεδόν τίποτα σε όρους διαρθρωτικών οικονομικών προσαρμογών. Αντί μιας ήπιας μετάβασης, η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα μέσα μιας καταστροφικής κατάρρευσης του εγχώριου προϊόντος.

Αυτό το ατυχές αποτέλεσμα οφείλεται, σύμφωνα πάντα με τον Klaus Adam, στην αδυναμία της ελληνικής πολιτικής ελίτ να εφαρμόσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Οι μειώσεις μισθών και οι αυξήσεις φόρων δεν μπορούν από μόνα τους να ανακτήσουν την χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Και αν δεν γίνουν πραγματικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η έξοδος από την ευρωζώνη παραμένει η μόνη επιλογή. Αυτό είναι ένα λυπηρό και αναπόφευκτο συμπέρασμα, και απορρέει από το απλό γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανείζεται για πάντα.
 
Πηγή: Bloomberg
http://www.bloomberg.com/news/2012-11-05/if-you-want-to-save-greece-stop-lending-it-money.html

1 σχόλιο: