Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Κάτω από τη βάση στη νέα έκθεση της τρόικας

Στην αξιολόγηση της τρόικας η Ελλάδα παίρνει κάτω από τη βάση σε τρεις τομείς, στις αποκρατικοποιήσεις, στη φορολογική διοίκηση και στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παρά όμως την κακή βαθμολογία η έκθεση προτάσει την προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Σε αντίθεση με την πρώτη, η δεύτερη έκθεση περιλαμβάνει την τελική αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει το πράσινο φως για την εκταμίευση αλλά και την έκθεση για τη βιωσιμότητα.

Η τελευταία χαρακτηρίζεται ημιτελής, καθώς εκκρεμεί το αποτέλεσμα της επαναγοράς, ωστόσο αποκαλύπτει τα εξής:

• Στα 600 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Ε.Ε. το όφελος στο χρέος από την εμπλοκή των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης που έχουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες στη μείωση των χρηματοδοτικών τους αναγκών.

• Το δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων από τα δάνεια του EFSF θα είναι έντοκο και δεν θα προκαλέσει ζημία στον μηχανισμό.

• Η επαναγορά χρέους απευθύνεται και σε ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ σε ξένο δίκαιο και τα οποία δεν μπήκαν στο PSI.

• Ακόμη, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 θα υπάρξουν και νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη.

• Εξηγεί ότι εξαιτίας των μεταθέσεων στις πληρωμές δανείων η Ελλάδα μετά το 2022 θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικό όγκο χρεών τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην επιστροφή της στις αγορές.

Ταυτόχρονα περιγράφει με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον μηχανισμό ελέγχου των δαπανών, όπως μεταξύ άλλων εισηγείται την ενίσχυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Παράλληλα, προβλέπει ότι θα μπορεί το ΥΠΟΙΚ να βάλει υπό τον άμεσο έλεγχό του φορείς που δεν προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Δείτε αναλυτικά το αρχείο:

 
Με πληροφορίες από το «Βήμα»
29 Νεμβρίου 2012 | © ThePressProject.gr |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου