Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

«Κουρεύτηκαν» μέχρι και τα ομόλογα των κληροδοτημάτων!


«Τρίζουν τα κόκαλα» εκατοντάδων κληροδοτών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου να εντάξει υποχρεωτικά στο «κούρεμα» και τα ομόλογα που προέρχονταν από το χαρτοφυλάκιο των κληροδοτημάτων  για να ανεβάσει τα ποσοστά συμμετοχής στο PSI.
Πρόκειται για ομόλογα πενταετούς διάρκειας και ονομαστικής αξίας 8 εκατ. ευρώ που έληγαν κανονικά  τον Αύγουστο του 2014. Την ωρίμανση  όμως αυτών των τίτλων διέκοψαν οι ενέργειες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που ξεκίνησαν στις αρχές του 2012 και ολοκληρώθηκαν φέτος τον Μάιο.
‘Έτσι ανάμεσα στα ομόλογα των 199 δις. ομόλογα που «κουρεύτηκαν» συνολικά και αντικαταστάθηκαν από τίτλους μικρότερης αξίας, βρίσκονται και αυτά των κληροδοτημάτων.
Τους τίτλους διαχειρίζεται η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία από πολύ νωρίς είχε διαφωνήσει με την απόφαση του τότε υπουργού και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, να μπουν και αυτά τα ομόλογα στο πρόγραμμα της ανταλλαγής.
Η ιστορία με το PSI και τις απώλειες που προκάλεσε σε όλους τους ομολογιούχους είναι γνωστή. Για τα ομόλογα των κληροδοτημάτων το πρόβλημα είναι  πιο σύνθετο αφού δεν μπορούν να εκτελεστούν οι πράξεις οι οποίες αναφέρονται στις διαθήκες. Και είναι πολλές.
Οι περισσότερες από αυτές είναι για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως για άπορα και ορφανά παιδιά, για ένδυση και υπόδηση φτωχών παιδιών, υποτροφίες, δωρεές σε ιδρύματα, ανέγερση σχολείων ακόμη και λαϊκών ιατρείων.
Σε αυτό το πλαίσιο η διεύθυνση  Δημόσιας Περιουσίας σε ερώτημα της προς την Εθνική Τράπεζα ζητεί ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το haircut σε αυτά τα ομόλογα.           
Ξεχωρίζουν οι τίτλοι αξίας 5 εκατ. ευρώ κληροδοτήματος Παν. Τριανταφυλλίδη,  575.000 ευρώ κληροδοτήματος Γαλανού Χρήστου, 336.000 ευρώ κληροδοτήματος Ζαφειροπούλου Γεωργίου, 258.000 ευρώ κληροδοτήματος Βέλλιου Κωνσταντίνου,  156.000 ευρώ    κληροδοτήματος  Ζωσιμά Αφών  κ.ά.    

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου