Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ ΣΤΟ BLOOMBERG Σχέδιο μακροχρόνιας ενοικίασης για 40 νησιά


Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει καταλήξει στα νησιά και τις νησίδες που μπορούν να παραχωρηθούν με μακροχρόνιες συμβάσεις ως 50 ετών σε ιδιώτες, με στόχο να εισρεύσει στα Ταμεία «ζεστό χρήμα» για να περιοριστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να εξασφαλιστεί η συνέχιση της διεθνούς στήριξης.

Σχέδιο μακροχρόνιας ενοικίασης για 40 νησιά
Την σχετική δήλωση έκανε στο πρακτορείο Bloomberg ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (παραχωρήθηκε την περασμένη εβδομάδα).
«Εντοπίσαμε τοποθεσίες με καλά εδάφη που βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική χώρα, διαθέτουν ικανοποιητικές υποδομές και -την ίδια στιγμή- δεν αποτελούν πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια ... Η κείμενη νομοθεσία δεν μας επιτρέπει την οριστική πώληση και δεν θέλουμε κάτι τέτοιο», διευκρίνισε.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει νησίδες και νησιά από 500 στρέμματα ως 3.000 στρέμματα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε υψηλών προδιαγραφών τουριστικά θέρετρα, μέσω συμβάσεων παραχώρησης 30 ως 50 ετών, όπως είπε ο κ.Ταπραντζής.
Το ΤΑΙΠΕΔ εξέτασε 562 από τα περίπου 6.000 νησιά και νησίδες που ελέγχει η Ελλάδα. Το Bloomberg κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις Φλέβες, απέναντι από την Βουλιαγμένη (εδώ και δεκαετίες χώρο ασκήσεων των ΟΥΚ), αλλά και σύμπλεγμα νησιών κοντά στην Κέρκυρα, το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε να αναφέρει σαφώς, κατά το πρακτορείο.
Ο κ.Ταπραντζής αναφέρει ότι απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας για να αναπτυχθούν ιδιωτικές επενδύσεις σε δημόσια περιουσία και να περιοριστεί ο αριθμός των αδειών που απαιτούνται.
Η επιλογή της παραχώρησης επιλέχθηκε και γιατί τα έσοδα για το Δημόσιο δεν αναμένεται να ήταν υψηλότερα ακόμη και με πλήρη πώληση, ενώ η χώρα θα οφεληθεί συνολικά περισσότερο από την μετατροπή νησιών σε τουριστικά θέρετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου