Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Επειδή για κάποιους η ΧΑ γεννήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος...


Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ξεκίνησε να εκδίδει το περιοδικό «Χρυσή Αυγή» τον Δεκέμβριο του 1980.(είχε προηγηθεί το 1978 η συμμετοχή Μιχαλολιάκου σε βομβιστικές επιθέσεις στα σινεμά ΕΛΛΗ και ΡΕΞ , επειδή έπαιζαν σοβιετικές ταινίες, και σε γραφεία του ΕΚΚΕ,ΚΚΕ, ΚΚΕ εσωτ.και στο ΑΝΤΙ)
Το 1983 αναστέλλεται προσωρινά η έκδοση του περιοδικού, για να επανέλθει λίγους μήνες μετά, το 1984, οπότε και σταμάτησε η έκδοση του, όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την ηγεσία της νεολαίας της ΕΠΕΝ, έπειτα από εντολή του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, όπως παραδέχεται με περηφάνια και ο ίδιος.
Το Εθνικό Λαϊκό Κίνημα - Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε το 1985, αλλά ενεργοποιείται το 1993 συμμετέχοντας σε συλλαλητήρια για τη Μακεδονία.
Το 1994 μέλη της οργάνωσης συμμετέχουν ως εθελοντές στο πλευρό των Σέρβων της Βοσνίας συμμετέχοντας σε εθνοκαθάρσεις.
Τον Δεκέμβριο του 2005 ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ανακοίνωσε την παύση των αυτόνομων πολιτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης. Η Χρυσή Αυγή υπήρξε ιδρυτής του εθνικιστικού κόμματος «Πατριωτική Συμμαχία», η ενίσχυση του οποίου υπονοείται πως είναι ο λόγος παύσης της πολιτικής της δραστηριότητας.
Τον Μάρτιο του 2007 τα μέλη και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, απέσυραν την υποστήριξή τους στην Πατριωτική Συμμαχία, η οποία με τη σειρά της οδηγήθηκε σε αναστολή κάθε δραστηριότητάς της. Ισχυρίστηκαν πως η Πατριωτική Συμμαχία ξεκίνησε ως ένας εθνικιστικός φορέας και πως τελικά η συνεργασία με διάφορες προσωπικότητες άσχετες μέχρι εκείνη τη στιγμή με την οργάνωση, οδήγησαν στην εξαγωγή ενός θολού ιδεολογικοπολιτικού τοπίου, το οποίο έπρεπε να παύσει. Τον ίδιο μήνα η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε το 6ο συνέδριό της.
(φωτό απ τη δίκη για τις βομβιστικές ενέργειες στις οποίες τραυματίστηκαν 18 πολίτες, ένας έμεινε ανάπηρος, ο Μιχαλολιάκος δεν παραπέμφθηκε ως τρομοκράτης αλλά για παράβαση του νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών», δηλαδή για μια κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί ποινή 13 μηνών που στο Εφετείο έγινε 11 μήνες.)

4 σχόλια:

  1. Δεν νομίζω να ισχυρίζεται κανείς ότι η ΧΑ "γεννήθηκε" στην πλατεία συντάγματος.
    Γι' αυτό που υπάρχει η κριτική στην "πλατεία συντάγματος" δεν είναι φυσικά η ίδρυση της ΧΑ.
    Οπότε ο τίτλος θα μπορούσε να θεωρηθεί "άστοχος", αν δεν ήταν περισσότερο από πιθανό ότι είναι επιτηδευμένος...

    Την κριτική σχετικά με την "πλατεία συντάγματος" θα την διατύπωνα από την πλευρά μου ως εξής:

    Όταν γίνεται κυρίαρχο αυτό που δήθεν μας ενώνει, και για χάρη του εξοστρακίζουμε κάθε πραγματική διαφορά, στην οποία όμως βρίσκεται κι όλη η ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός, τότε δεν είναι παράξενο που αυτό που δήθεν μας ενώνει αποδεικνύεται τελικά καταλύτης όλων όσων μας χωρίζουν περισσότερο από το καθετι.

    Και ποιο ήταν αυτό που "μας ένωνε" κι αποτέλεσε το κυρίαρχο στίγμα της "πλατείας": Ήταν με μια λέξη, ή μάλλον με έναν αριθμό, "οι 300".
    Οι διαφορές λοιπόν γύρω από όλα τα πραγματικά ζητήματα, το τι εκπροσωπεί μεσα σε αυτό το κοινωνικοοικονομικό σύστημα και μέσα σε αυτόν τον κρατικό μηχανισμό το "σώμα" στο οποίο συμμετέχουν οι "300", το ποια πολιτική εδώ και δεκαετίες ψηφίζει και υλοποιεί η πλειοψηφία των "300", ποιες πλειοψηφιες και ποιες μειοψηφίες διαμορφώνονται στους "300" στην περίπτωση που τίθενται επιλογές στρατηγικές για το σύστημα και την άρχουσα τάξη, το τι εκπροσωπουν κοινωνικά αυτές οι πλειοψηφίες και μειοψηφιες, το αν τελικά υπάρχει στην πραγματικότητα και κοινωνικοοικονομικό "σύστημα" και ποιο είναι αυτό, το αν υπάρχει άρχουσα τάξη και ποια είναι αυτή και τόσα άλλα ουσιαστικά πράγματα, αυτά από τη μια είναι πολλοί απο τους συμμετέχοντες στην "πλατεία" που θεωρούσαν σκόπιμο να παραμεριστούν για να μην θιγούν οι διαχρονικές πολιτικές τους επιλογές κι από την άλλη όλα αυτά "έπρεπε" να παραμεριστούν γιατί αυτά "χωρίζουν", ενώ οι "300" και η "αμεσοδημοκρατική" αναζήτηση της φιλοσοφικής λίθου "ενώνουν".
    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (συνέχεια απ' το προηγούμενο)
    Εφόσον λοιπόν το κυρίαρχο και τελικό διακύβευμα της "άμεσης δημοκρατίας" ήταν οι "300", δεν είναι να απορεί κανείς που αυτό το διακύβευμα μεταφράστηκε στην πράξη σε στοίχημα για το ποιος θα εκπροσωπήσει καλύτερα από τον άλλον την αντίδραση που "λαϊκά" εκφράζεται με το παλιό σύνθημα "να καεί το μπουρδέλο η βουλή": Μάλλον εκείνος που σε αυτό το "πεδίο" έχει βαθύτερες ιστορικές ρίζες και ισχυρότερες κρατικές και "ταξικές" πλάτες και εξασφαλισμένη τη χειραγώγηση της "κοινής γνώμης" και την ανάδειξη ως "κοινής γνώμης" αυτής που τον συμφέρει και που είναι ικανός να απορροφήσει την α-λογη δυσαρέσκεια και απόγνωση των μικροαστικών στρωμάτων που βλέπουν "ξαφνικά" το σύστημά "τους" να γινεται εχθρικό προς τους ίδιους και θέλουν να το ξανακάνουν¨"δικό τους".
    Μ' άλλα λόγια αυτός που σ' αυτή τη βάση, τη βάση της πλατείας και των "300" (οι "300 που διαφημίζονται από την ΤιΒι), την ανταποκρινόμενη τέλεια στα αισθήματα και στις μορφές "αυθορμητισμού" της μικροαστικής ψυχολογίας, παίζει στο γήπεδό του.

    Κατά τα άλλα άρκεσε για μένα να βρεθώ 2-3 μέρες στην πλατεία, για να αντιληφθώ, όχι βέβαια ότι η ΧΑ "γεννήθηκε" εκεί, αλλά ότι η οργανωμένη παρουσία των αντιλήψεων που εκφράζει την έκαναν να είναι σαν ψάρι στα νερά της μέσα σε αυτό το βάλτο του "μέσου όρου" και αυτού του "αυθορμητισμού" που κάθε βράδυ εκδήλωνε τη θρησκευτική λατρεία του στον κοινωνικό-πολιτικό αγνωστικισμό, αν όχι στην ιδια την άγνοια.

    Καρπός (όχι φυσικά ο μοναδικός) όσων "ενώνουν" όλο το πολιτικό φάσμα, "πλην λακεδαιμονίων" για άλλη μια φορά.
    Το πολιτικό φάσμα, να προσθέσω, που βάσει "κανονισμού" εμφανιζόταν αποκρύβοντας την πολιτική του ταυτότητα, και που έβρισκε ακόμα ένα "ενωτικό" στοιχείο στον αποκλεισμό κάθε πολιτικής ταυτότητας που εμφανιζόταν ανοιχτά, μάλλον γιατί η ανοιχτή της εμφάνιση θα έβαζε αμέσως τέρμα σε πλαστές "ενότητες" ανάμεσα σε αφανείς εταίρους, και θα ήταν σε θέση να προκαλέσει ρήγμα στο μέτωπο της άγνοιας ως πραγματικότητας και του αγνωστικισμού ως κυρίαρχης "κινηματικής" ιδεολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά όλα τα παραπάνω του AGIS.
    Από κει και πέρα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως το προπολιτικό βλέμμα των λούμπεν πολιτικοποιήθηκε απο τους ναζί.Προτείνω ανάμεσα σεπολλά άλλα εξαρετικά
    1)http://www.rednotebook.gr/details.php?id=6702

    2)http://enthemata.wordpress.com/2012/07/01/agef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://die3odos.wordpress.com/2012/09/21/ένα-σχόλιο-για-το-κίνημα-των-πλατειών/

    ΑπάντησηΔιαγραφή