Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Κήρυξη της Χίου ως πυρόπληκτης.


Δελτίο Τύπου


Επανερχόμαστε σε ένα μείζονος σημασίας όσο και δίκαιο αίτημα: την κήρυξη των περιοχών που καταστράφηκαν ως πυρόπληκτων.
 Επανερχόμαστε διότι είναι μέγιστης σημασίας κυρίως σε ότι αφορά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης αλλά και την αποκατάσταση των πληγέντων.
Το δίκαιο αυτό αίτημα στηρίζεται στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 867/79 (περί αποκατάστασης σεισμόπληκτων περιοχών) και τις επεκτάσεις αυτού (ιδιαίτερα και σε ό,τι μας αφορά) τον νόμο 2576/98 άρθρο 10 και την εγκύκλιο 938/98. Με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα κήρυξης όταν υπάρχουν εν γένει καταστροφές σε κτίρια.
θα πρέπει επίσης να συνυπολογισθεί και να σταθμιστεί: η συνολική έκταση που κάηκε, η καταστροφή του συνόλου σχεδόν των παραγωγικών εκτάσεων αρκετών δημοτικών διαμερισμάτων, η διάρθρωση του πληθυσμού με εξαιρετικά υψηλούς δείκτες γήρανσης (οι μεγαλύτεροι σε όλα τα Μαστιχοχώρια).
Γνωρίζουμε επίσης ότι στην αρχική νομοθεσία (867/79) υπάρχουν περισσότερες από 150 τροποποιήσεις οι οποίες τον προσαρμόζουν ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχει συνεπώς ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να βλέπει την ουσία και να προσδιορίζει νομοθετικά τα κριτήρια κήρυξης μιας περιοχής ως πυρόπληκτης. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Χίο είναι μέγιστη πολιτική υποκρισία να μην κηρυχτούν οι περιοχές που κάηκαν ως πυρόπληκτες μετά από αυτή την καταστροφή.
Γνωρίζουμε ότι με βάση την αρχική κήρυξη μπορούν να προκύψουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πληγέντες. Όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη ο οποίος βιαστικά αποφαίνεται ότι οι περιοχές που κάηκαν δεν μπορούν να κηρυχθούν πυρόπληκτες διότι απλώς δεν κάηκαν οικίες. Το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό και ανάλογης διεκδίκησης. 
Θυμίζουμε επίσης ότι:
·         Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς – Κουίκ σχετικά με την κήρυξη της Χίου ως πυρόπληκτης απαντά «Όπως ξέρετε, για να κηρυχθεί μία περιοχή πυρόπληκτη, οι τοπικοί παράγοντες, δηλαδή οι τοπικές περιφερειακές αρχές είναι αυτές που αιτούνται να κηρύξουν την περιοχή τους πυρόπληκτη…. Εμείς θα συνηγορήσουμε, εννοείται ότι το Υπουργείο θα έχει θετική γνώμη. Αλλά δεν μπορεί να δώσουμε εμείς από μόνοι μας, αν δεν έρθει το αίτημα των ντόπιων παραγόντων.»( Απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής της 30/8/2012).
·         Ανάλογο αίτημα έχουν διατυπώσει οι βουλευτές του νησιού, το ΚΚΕ και η Λ.Α.Σ, αλλά και το Δημοτικό συμβούλιο πήρε σχετική απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ενέργειες της Αντιπεριφέρειας θα πρέπει να είναι άμεσες υποβάλλοντας σχετικό αίτημα κήρυξης των περιοχών ως πυρόπληκτων.
Xίος 7-9-2012
Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου