Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Το «ΘΑ» είναι στα.Θ.ερή αξία – Του Βαγγέλη Μεννή


 
Διάβασα τη δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη κ.Μάρκου στον «Πολίτη» 5 Ιουλίου 2012 και θυμήθηκα την αντίστοιχη του Μαυρογιαλούρου «θα σας κάνουμε και παιδιά». 
«Απόψεις υπάρχουν και καλό είναι που συζητούνται. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει σοβαρό ζήτημα που να μην επιτρέπει την εκτέλεση του έργου. Υπάρχουν κάποια θέματα με υπηρεσίες (αρχαιολογία, κ.λπ) που πρέπει να εξεταστούν, γίνονται συζητήσεις αλλά δε θεωρώ ότι προκύπτει κανένα σοβαρό εμπόδιο σε αυτό το έργο που προστατεύει το περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα μπουν σε ψυχρή εφεδρεία τα εργοστάσια της ΔΕΗ στα νησιά μας. Και προσωπικά υπάρχει μια λογική επιφύλαξη. Όλα τα συζητάμε, ακούμε και βλέπουμε».

«Θα μπουν σε ψυχρή εφεδρεία τα εργοστάσια της ΔΕΗ» (η επιφύλαξη ασθμαίνουσα…). Αυτό το «ΘΑ» στην αρχή είναι παπανδρεϊκό. Ας παρουσιάσει λοιπόν ο κ. Μάρκου το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος, τα σχέδια, τις μελέτες και τα κόστη.Εδώ μια γέφυρα πάνε να φτιάξουν και τους μένει στο δρόμο η μισή. Γελοιότητες.
Κύριε Γανιάρη, εσείς στη Ένωση Μαστιχοπαραγωγών είχατε επιτυχημένη πορεία, η δέσμευσή σας μετράει. Μάλλον… είστε υπέρ της «σωτήριας επένδυσης» ΡΟΚΑΣ.
 Μπορείτε να δεσμευτείτεδημοσίως ότι το εργοστάσιο θα κλείσει π.χ. σε πέντε χρόνιαΤι σας εμποδίζει;;; Γιατί δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, δεναντιλαμβάνεστε ότι ο κ. Μάρκου πουλάει αόριστες και αστήρικτες υποσχέσεις στους πολίτες; Οι Χιώτες σας ψήφισαν να προστατεύετετη Χίο, εσείς πείτε μας, θα ψηφίσετε υπέρ η κατά; Πήρατε την ψήφο μας, δεσμευτείτε λοιπόν και δηλώστε θα κλείσει το εργοστάσιο και πότε; Παρουσιάστε τα τεκμήρια των έργων, τις μελέτες ψυχρής εφεδρείας και το χρονοδιάγραμμα. Έτσι λειτουργούν οι σοβαρέςυπηρεσίες, όχι με ευχολόγια και υποσχέσεις στον πασοκικά κατεστραμμένο κοσμάκη.    

Μάλιστα, ο κ. Μάρκου δε βλέπει «σοβαρό ζήτημα που να μην επιτρέπει την εκτέλεση του έργου». Το ότι υπάρχουν επιστημονικές εκθέσεις (βλ. έκθεση Καθηγήτριας Τερκενλή) που επιβεβαιώνουν με πρωτοφανή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η «σωτήρια επένδυση» είναι ΕΚΤΟΣ ΜΕΤΡΟΥ και πλήττει τον τουρισμό δεν είναι σοβαρό ζήτημα. Το ότι υπέγραψαν κατά του «σωτήριου έργου» δεκάδες καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και ο Πρύτανις, χιλιάδες πολίτες, δεν αποτελεί «σοβαρό εμπόδιο». Μα ακόμη και οι υποστηρικτές της «σωτήριας επένδυσης» αναγνωρίζουν ότι είναι ΕΚΤΟΣ ΜΕΤΡΟΥ για το νησιωτικό τοπίο, αυτό δε συνιστά «σοβαρό εμπόδιο»; Ποιο είναι λοιπόν το σοβαρό εμπόδιο για πείτε μας, μήπως αν διαφωνούσε ο Υπουργός; Ο Υπουργός πληρώνει 180 ευρώ για να πάει στην Αθήνα; Ο Υπουργός βιώνει απομόνωση, υπανάπτυξη, ερήμωση, παρακμή εδώ στα σύνορα; Ο Υπουργός βιώνει τον τουρκικό επεκτατισμό και την απειλή; Ο Υπουργός κατοικεί τις παράγκες και χρωστάει τα ενοίκια; 

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης δηλώνει: «το έργο που προστατεύει το περιβάλλον». Το ότι φυτεύουν 75 α/γ στη Χίο, 150 στη Λέσβο, 125 στη Λήμνο (!!!), με δυνατότητα επέκτασης για δεκάδες – εκατοντάδες ακόμη χωρίς καμιά άδεια (τα κολπάκια του τέως Υπουργού) το θεωρεί προστατευτικό!  Χωρίς κανείς να έχει δεσμευτεί έμπρακτα, για το κλείσιμο των εργοστασίων. Αν αυτό δεν είναι «ΘΑ» τότε τι είναι; 

Ο Αλή Πασάς είχε πει στον Πουκεβίλ, Γάλλο φιλέλληνα και ακαδημαϊκό, ότι κυβερνάει με το χρυσάφι και το ματσούκι. Ο Πουκεβίλ του απάντησε: «μα η συνείδησή σας;». Ο πασάς αφού γέλασε δυνατά, τον ειρωνεύτηκε: «αγαπητέ μου, είστε ένας απλοϊκός άνθρωπος».
Βαγγέλης Μεννής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου