Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Απάλλαξαν την «Κούκλα» από τον ζυγό


Η Κούκλα είναι το μικρόσωμο γέρικο αλογάκι το οποίο εδώ και χρόνια κουβαλούσε καθημερινά τόνους παλιοσίδερα στους δρόμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Από χθες ξεκουράζεται στο ασφαλές περιβάλλον ενός στάβλου υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών.
Το ζώο δούλευε 12 ώρες την ημέρα κουτσαίνοντας.  Υπέμενε το ξύλο, την πείνα, τη δίψα, την καυτή άσφαλτο, τα οχήματα. Το άλογο, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως άψυχο εργαλείο ο ιδιοκτήτης του, κατασχέθηκε προσωρινά χθες μετά από εισαγγελική παραγγελία.
Στον εισαγγελέα είχαν προσφύγει τρία φιλοζωικά σωματεία μετά και το σχετικό δημοσίευμα του www.zoosos.gr, τα οποία εδώ και καιρό πάλευαν, να απομακρύνουν το ζώο από τον δυνάστη.
Η δημοσιοποίηση του θέματος και η προβολή ενός βίντεο, (στο facebook από έναν περαστικό), το οποίο αποδείκνυε, τι τραβάει αυτό το ζώο, στάθηκε αρκετό, για να πειστεί η Εισαγγελία και να δώσει εντολή προσωρινής κατάσχεσης.
Χθες μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη, το άλογο αφέθηκε μοιρολατρικά στα χέρια των φιλόζωων εθελοντών, δεν είχε άλλωστε κάτι χειρότερο να περιμένει.
Μετά την απελευθέρωση της από τα δεσμά της αδυνατούσε, να περπατήσει ελεύθερη και τα πρησμένα από την κούραση και το βάρος ποδαράκια της γλιστρούσαν μη έχοντας συνηθίσει, να σηκώνουν μόνο το δικό της βάρος.
Όμως λίγη ώρα μετά τη μεταφορά της στον χώρο φιλοξενίας ένα άλλο ζώο φανερώθηκε μπροστά σ' εκείνους. που ανέλαβαν τη φροντίδα της. Ένα ζώο πανέμορφο και περήφανο έτσι όπως η φύση το προίκισε.
Η μουσούδα σηκώθηκε, να μυρίσει, η πλάτη ίσιωσε απαλλαγμένη από το φορτίο και η Κούκλα χλιμίντρισε ικανοποιημένη – ίσως και ευτυχισμένη – προς τους σωτήρες της.
Η ιστορία καθημερινής κακοποίησης μιας φοράδας 28 χρονών, που για χρόνια φορτώνεται με αβάσταχτο για τις δυνάμεις της φορτίο, ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Όποτε υπήρχε καταγγελία ο ιδιοκτήτης φρόντιζε, να εξαφανίζει το ζώο από τις γειτονιές.
Υπήρξαν ιδιώτες, που του έδιναν λεφτά, ώστε να μην χρειάζεται, να την χρησιμοποιεί για βαριές εργασίες, όμως εκείνος τα εισέπραττε και εξακολουθούσε να την κακομεταχειρίζεται.
Πολλές φορές οι εθελοντές φιλόζωοι έδιναν δικά τους χρήματα, για να αγοράσουν φαγητό ή φάρμακα, που χρειαζόταν το ζώο.
Η ανταπόκριση της Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Αστυνομικού Τμήματος Τούμπας Τριανδρίας ήταν καθοριστική, ώστε να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης του αλόγου για ένα σωρό άλλα αδικήματα, που εκκρεμούσαν εις βάρος του.
Η Παρασκευή Καλαϊτζίδου, μέλος της Μ.Κ.Ο. «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» εξηγεί στο www.zoosos.gr:«Πριν από 5 χρόνια υποσχέθηκα σε αυτό το άλογο, πως μια μέρα θα είσαι ελεύθερο και το μόνο φορτίο στην πλάτη του θα είναι τα χέρια, που θα το φροντίζουν.
Το "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ" ιδρύθηκε ενώ είχαμε στο μυαλό μας αυτό το πλάσμα. Από εδώ και πέρα μόνο θα ξεκουράζεται του αξίζει!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου