Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Κάτω τα χρηματιστήρια , πάνω τα σπρέντς


Σε επίπεδα ρεκόρ έχει εκτιναχθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εν μέσω έντονων φόβων για ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για καθολική διάσωση. Το κλίμα στην αγορά επιδεινώθηκε μετά την προσφυγή της επαρχίας Μούρθια το ειδικό ταμείο 18 δισ. ευρώ, το οποίο συνέστησε η Μαδρίτη για τη διευκόλυνση της ρευστότητας στις αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας.
Τα επίπεδα του 7,5% πλησιάζουν σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών κρατικών ομολόγων. Στις 11:20 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο εκτινάχθηκε στο 7,466%, από 7,226% που έκλεισε στην Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, το κόστος των 5ετών ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) έναντι των κρατικών τίτλων της Ισπανίας σημείωνε άνοδο 40 μονάδων βάσης, και ανερχόταν στις 643 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Αυτό σημαίνει, ότι για να εξασφαλιστεί κάποιος έναντι του κινδύνου μη αποπληρωμής ισπανικών ομολόγων ύψους 10 εκατ. ευρώ, θα καταβάλει τίμημα 630.000 δολαρίων ετησίως.
Παράλληλα, νέο πλήγμα επιφέρουν τα σημερινά στοιχεία για την ισπανική οικονομία, τα οποία υποδεικνύουν ταχύτερο ρυθμό ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν είχε σημειωθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%. Για το σύνολο του 2012, η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας της τάξεως του 1,5%.
Πτώση μεγαλύτερη του 7% καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 600 μονάδων.
Στην αγορά συναλλάγματος,συνεχίζεται το σφυροκόπημα του ευρώ, καθώς για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κάτω από τα 1,21 δολάρια και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1,2095 δολαρίων.
Σημαντικές απώλειες καταγράφει το ενιαίο νόμισμα και έναντι του γεν, υποχωρώντας στα 94,30 γεν, καθώς και έναντι της στερλίνας [GBP=X] Σχετικά άρθρα και του ελβετικού φράγκου, υποχωρώντας στις 0,7772 στερλίνες και στα 1,2007 ελβετικά φράγκα, αντίστοιχα.
Η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς χρηματαγορές επιβεβαιώνεται και από την ανατίμηση των γερμανικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, κατά 3 μονάδες βάσης, στο 1,13%.
Ανοδικές πιέσεις δέχονται και οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων, με τα ιταλικά CDS να ενισχύονται κατά 29 μονάδες βάσης, στις 555 μονάδες βάσης. Οι ιταλικές μετοχές, στον αντίποδα, καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με τον τραπεζικό κλάδο να σφυροκοπείται από τους επενδυτές.
Για το λόγο αυτό, οι αρχές προχώρησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, της UniCredit και της Intesa, όταν η τιμή της μετοχής τους υποχώρησε πέραν του 5%, ξεπερνώντας την πτώση των τιμών των μετοχών του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Επίσης, ανεστάλη και η διαπραγμάτευση των μετοχών της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Monte dei Paschi di Siena, καθώς και των ιδρυμάτων Banco Popolare και Mediobanca
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σημειώνει μικρότερη άνοδο, της τάξης των 12 μονάδων βάσης, και ανέρχεται στις 182 μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου