Ζήσαμε άλλη μια χρονιά την επέλαση των "προσκυνητών" στη Βολισσό. Γεμίσανε οι παραλίες σκηνές, γεμίσανε τα δωμάτια, τα καφενεία, τα μπαρ. 
Υπό άλλες συνθήκες η έλευση τόσης "πελατείας" στο χωριό, και μάλιστα σε εποχές οικονομικής κρίσης, θα ήταν μόνο ευεργετική για όσους ασχολούνται με την οικονομία του χρήματος. Υπό αυτές όμως που ισχύουν τώρα, οι αρνητικές συνέπειες είναι ορατές και τις βιώνουμε όλοι.
Δεν θα αναφερθώ στα μόνιμα και αναμενόμενα θέματα καθαριότητας στις παραλίες, όπου κατασκηνώνουν οι "προσκυνητές".
Θα επισημάνω όμως δύο πολύ σημαντικά και χρόνια προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει η Βολισσός, και είναι αυτά που οξύνονται όταν ο τόπος δέχεται πολλούς επισκέπτες, και αποδεικνύουν τις αδυναμίες του.
Αυτή τη στιγμή που γράφω τούτο δω το κείμενο, το χωριό δεν έχει νερό ούτε για να πιει ένα ποτήρι κάποιος που πνίγεται. Βγήκαν κάποιοι κακόμοιροι τουρίστες από ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο, που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου, και ρωτούσαν απελπισμένοι για ποιον λόγο δεν τρέχει νερό η βρύση τους. Για να τους εξυπηρετήσω κάπως, τηλεφώνησα στον Αντιδήμαρχο Γ. Χρίτη, ο οποίος μου είπε ότι το νερό του χωριού τέλειωσε. 45 κυβικά την ώρα στέλνει η γεώτρηση στις δεξαμενές (με όποια επίπτωση μπορεί να έχει αυτό στον υδροφόρο ορίζοντα) αλλά δεν αρκούν, αφού όλες οι ντουζιέρες στις παραλίες δουλεύουν υπερωρίες σήμερα όλη μέρα, όπως και όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι επιχειρήσεις. Άγνωστο αν θα κατορθώσει το σύστημα άντλησης να εφοδιάσει με νερό το χωριό σήμερα τη νύχτα.
Το δεύτερο και πλέον σημαντικό πρόβλημα, το οποίο ανέφερα και στον Αντιπεριφερειάρχη Γανιάρη πέρσι που ήρθε να ενημερωθεί για τα άμεσα προβλήματα του τόπου, είναι η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού. Κάθε καλοκαίρι, πλημμυρίζουν τα χωράφια σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπου χύνονται οι αποχετεύσεις του χωριού και βρωμάει ο τόπος. Όποιος περάσει από τον κεντρικό δρόμο Χίου Βολισσού και από το σημείο όπου πλημμυρίζουν τα λύμματα, δεν μπορεί να αναπνεύσει από την βρώμα. Το σημαντικό βέβαια δεν είναι τόσο η επιφανειακή καθαριότητα αλλά η μόλυνση των υπόγειων υδάτων και η καταστροφή των πηγαδιών και του πόσιμου νερού του Πελινναίου, το οποίο έχουμε την τύχη να έρχεται στις βρύσες μας και αποτελούμε μια από τις λίγες περιοχές του νησιού που πίνει νερό τρεχούμενο στα σπίτια.
Και φέτος λοιπόν η επέτειος της Αγίας Μαρκέλλας ανέδειξε αυτές τις αδυναμίες και την έλλειψη υποδομών της περιοχής. Αυτό θα συνεχιστεί, όπως κάθε χρόνο, για όλη τη σεζόν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Έλλειψη νερού και βρώμα. Αυτή είναι η Βολισσός η όμορφη. 
Κατά τα άλλα οι γνωστοί πολιτικοί μας αλλά και οι άλλου είδους παράγοντες πρεσβεύουν την ανάπτυξη .
Εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι, θέλουμε και αύξηση του τουρισμού και των επενδύσεων στην περιοχή μας. Με τι προσόντα αλήθεια;