Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Μειώνονται οι συντελεστές σε εισόδημα και ΦΠΑ - Στο 30% ο ανώτερος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα - Ελαφρύνσεις για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα με τη νέα κλίμακα - Καταργούνται τα επουσιώδη πρόστιμα της Εφορίας


Γενναίες μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα και ΦΠΑ, για να πάρουν «ανάσες» φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και να «ζεσταθεί» η αγορά προβλέπουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. 
Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν το νέο Ποινολόγιο της Εφορίας, «ξηλώνοντας» όλα τα δρακόντεια πρόστιμα και τις χρηματικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε μια σειρά από αθώες κυρίως παραβάσεις, όπως είναι: εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης, επίσκεψη του ελεγκτή και ο επιχειρηματίας δεν είχε τα βιβλία στην έδρα της επιχείρησής του αλλά για ενημέρωση στον λογιστή κά.
Η φορολογική νομοθεσία βρίθει από τέτοιου είδους πρόστιμα που ξεκινούν από τα 40 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 1.170 ευρώ και τα οποία συνεχίζουν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των φορολογουμένων αν και επί της ουσίας πρόκειται για επουσιώδεις παραβάσεις που δεν ζημιώνουν το Δημόσιο.
Η κατάργηση της πλειονότητας αυτών των προστίμων θα είναι μία πραγματική ανακούφιση για χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν φθάσει να πληρώνουν στην Εφορία ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο ενοίκιο της επιχείρησης τους ή όσο είναι εισφορές των υπαλλήλων της επιχείρησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ουσιαστική όμως ελάφρυνση για τους φορολογούμενους θα προέλθει μέσα από τη νέα φορολογική κλίμακα που καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο για τα εισοδήματα του 2012 και η οποία θα προβλέπει μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30% από 45% σήμερα. Η νέα κλίμακα θα έχει τέσσερα κλιμάκια εισοδήματος αντί για 9 που ισχύουν σήμερα με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 10% για τα εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ και να φθάνουν στο 30% για φορολογούμενους με ετήσιες αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ. Το αφορολόγητο θα παραμείνει αμετάβλητο στα 5.000 ευρώ αν και υπάρχει πρόταση να αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ.
Οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε σημαντικές απώλειες κρατικών εσόδων, αλλά οι εισηγητές τους υποστηρίζουν πως μπορεί να αποδώσουν περισσότερα διότι οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα καθότι οι συντελεστές θα βρίσκονται πιο κοντά στις φοροδοτικές τους δυνατότητες.
Με τη νέα κλίμακα μειώνεται αισθητά το φορολογικό βάρος για τα μεσαία και τα μεγάλα εισοδήματα ενώ αυξάνεται για τα μικρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 3.920 ευρώ φέτος στην εφορία ενώ το 2012 3.500 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 420 ευρώ λιγότερα. Κάποιος που έχει εισόδημα 40.000 ευρώ ο φόρος για το 2012 θα είναι μειωμένος κατά 1.520 ευρώ σε σχέση με φέτος. Αντιθέτως αύξηση φόρου επέρχεται για τους «μικρούς». 
Αυτοί που θα πληγούν είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ αφού ο φόρος αυξάνει κατά 80 ευρώ. Για το 2011 ο φόρος που προκύπτει είναι .420 ευρώ ενώ για το 2012 αυξάνει στα 1.500 ευρώ. 
Μειώσεις συντελεστών προωθούνται και για τις επιχειρήσεις. Η τρόικα φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις για περαιτέρω μείωση του συντελεστή στο 15% με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι Ανώνυμες Εταιρίες και οι ΕΠΕ.
Κατά τις πληροφορίες, το σχέδιο αυτής της πρότασης μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 9% παρουσίασε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μαυραγάνης στην συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με την Τρόικα.
Το σχέδιο προβλέπει:
· Καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν το 2013, με μόλις τέσσερα ή το πολύ πέντε κλιμάκια αντί για 9 που ισχύουν σήμερα. Η πρόταση αυτή προβλέπει ότι το αφορολόγητο μπορεί να παραμείνει αμετάβλητο στις 5.000 ευρώ αλλά οι συντελεστές φόρου θα κλιμακώνονται: 
* Σε 10% για το κλιμάκιο του εισοδήματος από τα 5.001έως τα 12.000 ευρώ,
* Σε 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από τις 12.001έως τις 30.000 ευρώ,
* Σε 30% για το κλιμάκιο από τις 30.001 έως και άνω.Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν θα έπρεπε να επιβληθεί ένας ακόμη συντελεστής για ποσά από 60.000 ή 100.000 ευρώ, της τάξεως του 40%. Με τη νέα κλίμακα μειώνεται αισθητά το φορολογικό βάρος για τα μεσαία και τα μεγάλα εισοδήματα ενώ αυξάνεται για τα μικρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 3.920 ευρώ φέτος στην εφορία ενώ το 2012 3.500 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 420 ευρώ λιγότερα. Κάποιος που έχει εισόδημα 40.000 ευρώ ο φόρος για το 2012 θα είναι μειωμένος κατά 1.520 ευρώ σε σχέση με φέτος. Αντιθέτως αύξηση φόρου επέρχεται για τους «μικρούς». Αυτοί που θα πληγούν είναι όσοι δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ αφού ο φόρος αυξάνει κατά 80 ευρώ. Για το 2011 ο φόρος που προκύπτει είναι .420 ευρώ ενώ για το 2012 αυξάνει στα 1.500 ευρώ. 
· Μείωση των συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%. Τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 20%. Η τρόικα φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις για περαιτέρω μείωση του συντελεστή στο 15% με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα. 
· Μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 9%, για να τονωθεί η ζήτηση. Η μείωση του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν άμεσα, οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.) Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η μείωση του ΦΠΑ θα με υπουργική απόφαση και εν συνεχεία θα υπάρξει υπουργική απόφαση με την οποία θα μειώνονται και οι υπόλοιποι συντελεστές. Ο ανώτερος από το 23% στο 19%, ο χαμηλός από το 13% στο 9% (στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα) και ο υπερμειωμένος από το 6,5% στο 5%. Για τη μείωση των συντελεστών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Τρόικας, η οποία μέχρι πρότινος δεν είχε πειστεί ότι η μείωση των συντελεστών θα ενισχύσει την κατανάλωση, επομένως και τις έσοδα που εισπράττει  το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μέτρα ισοδύναμα μετρά που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες των εσόδων από την μείωση του ΦΠΑ. Στο Υπουργείο Οικονομικών μελετούν όλους τους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Για την Ιστορία να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει συντελεστές 19,6% και 5,5%, η Ισπανία 18% και 8%, η Ιταλία 20% και 10%, η Πορτογαλία 23% και 13% η Κύπρος 15% και 8%, η Τουρκία 18% και 8%. 
· Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση όλων των εκπτώσεων που εκπίπτουν σήμερα σε ποσοστό 10% από το φόρο. Όπως, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές δαπάνες νοσήλια, οι τόκοι για στεγαστικά δάνεια πρώτη κατοικίας ακόμη και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Αυτά ψήφισες , αυτά θ αρπάξεις μικρομεσαίε

1 σχόλιο:

  1. Η αλητεία προχωράει.Κατάργηση κάθε μέτρου που κάποτε ανακούφιζε(ενοίκια δίδακτρα,ιατρικές δαπάνες νοσήλεια,τόκοι πρώτης κατοικίας και ασφαλιστικές εισφορές).Τσάκισμα κάθε κοινωνικής ελάφρυνσης που είχε απομείνει.Το τυράκι:η ελάφρυνση στους μεσαίους.Η φάκα που μπαίνουν και αυτοί: τα προαναφερόμενα.Ωφελούνται οι άνω των 30.000.Δηλαδή όσοι δεν έχουν ανάγκη και έχουν να πληρώνουν.Ωμότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή