Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μία μικρή προσωπική ιστορία




Θα σας πω μια ωραία ιστορία περί "ανάπτυξης".
Την Κυριακή των εκλογών στο αεροδρόμιο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, όπου περίμενα να επιστρέψω  Χίο, μπήκα σ αυτά τα άθλια κουτιά που έχουν για να κάνω ένα τσιγάρο.
Ζήτησα άδεια από έναν κύριο ασπρομάλλη , γύρω στα 60, με κουστούμι, να καθήσω στο τραπεζακι του που είχε χωρο.
Πιάσαμε κουβέντα.Ήταν Ρώσος επιχειρηματίας που είχε σταλεί από την εταιρεία του για να δεί περιπτώσεις τουριστικών επενδύσεων.
Παρακολουθείστε το διάλογό μου με έναν γνήσιο καπιταλιστή μάνατζερ και συγκρίνετε με τους κρατικοδίαιτους δικούς μας που θέλουν "ανάπτυξη"
Μου ειπε αμέσως ότι δεν έχει πάει σε αθλιότερη πόλη απ΄την Αθήνα.Βρώμικη, επικίνδυνη, με πρεζόνια στο δρόμο(αυτά είχε δει σε 3 μέρες που έμεινε)

Μάλιστα μου είπε ότι του έκλεψαν το τσαντάκι με τα χρήματα του και τα ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία η Πρεσβεία του αντικατέστησε σε 2 ώρες και του έδωσε ένα ποσό για να πετάξει στη Ρώμη όπου η εταιρεία του έχει γραφεία.
Του εξήγησα ότι η Λιτότητα που εφαρμόζεται οδηγεί σε περιστολή στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την αστυνομία.

Όταν του είπα ότι χιλιάδες αστυνομικοί φυλάνε επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κλπ με κοίταξε σαν ούφο και με ρώτησε γιατί δεν προσλάμβάνουν μόνοι τους ιδιώτες για να ανοίξουν και θέσεις εργασίας; Greek reality του είπα.
Με ρωτησε πού πάνε τα δις που μας δίνει η ΕΕ.Του είπα στο Χρέος και τις ελληνικές τράπεζες.Με ρώτησε, οι τράπεζες τί τα κάνουν; Του είπα, και κουφάθηκε, ότι οι ίδιες διοικήσεις που χρεοκόπησαν τις τράπεζες διαχειρίζονται και αυτά τα χρήματα.
Μου απάντησε : DIRTY VORTEX, τότε γιατί συνεχίζετε να δανείζεστε;Greek reality του είπα.
Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι στην παγκόσμια αγορά εγκαταλείπεται πλήρως -λόγω κρίσης- ο μαζικός τουρισμός και ότι η κατεύθυνση θα πρέπει να είναι ο 'ακριβός' τουρίστας.Μάλιστα με ενημέρωσε ότι οι πλούσιοι ταξιδευτές έχουν πλέον οικολογική συνείδηση και δεν πηγαίνουν σε μέρη που έχει γίνει οικολογική καταστροφή μέσω τουριστικών επενδύσεων.
Με ρώτησε αν τα ελληνικά νησιά είναι καλά για επενδύσεις τουρισμού τέτοιου τύπου.
Του είπα ότι υπάρχουν νησιά παρθένα τουριστικά, με εναλλακτικο τουρισμό, περιπατητικές ή ορειβατικές διαδρομές αλλά του είπα να προσέξει να ενημερωθεί για το πού θα εγκαταστήσουν γιγάντια αιολικά πάρκα που θα καταστρέψουν το τοπίο.

Με ρώτησε για γήπεδα γκολφ στα νησιά.Του είπα ότι το ελληνικό αρχιπελαγος υποφέρει από έλλειψη νερού και θα μοιάζει σαν να στήσεις στη Σαχάρα γήπεδα γκόλφ.Συμφώνησε.
Με ρώτησε τέλος αν πρέπει να επενδύσει ένας ξένος στην Ελλάδα.
Του απάντησα ότι αν εκλεγούν οι ίδιοι είναι άσκοπο.Ότι υπάρχει ένα κύκλωμα 5-6 ελλήνων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών που θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιουν το διεφθαρμένο σύστημα για να παίρνουν τα φιλέτα.
Με ρώτησε άφωνος: Δεν υπάρχει αντιτράστ έλεγχος στην Ελλάδα;
όχι του είπα.
Με χαιρέτησε φεύγοντας και μου είπε ότι απ΄την μικρή μας συζήτηση έμαθε πιο πολλά και ρεαλιστικά απ όλες τις συζητησεις που έκανε με τους 'αρμόδιους" που του παρουσίασαν μια άλλη εικόνα.



λέτε να με προσλάβει γιατί για να επενδύσει δεν το βλέπω...


Σοφία Λαμπίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου