Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Έφυγε από γεράματα ο Duke



Είχε υπάρξει αρκούδα-χορεύτρια και ζούσε στο καταφύγιο του      Αρκτούρου

Το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο φροντιστής του Αρκτούρου που επιβλέπει τη συνολική εικόνα του Καταφυγίου της Αρκούδας παρατήρησε στον Duke αδιαθεσία καθώς ήταν πιο νωχελικός και χωρίς τη συνηθισμένη του όρεξη για φαγητό. Έπειτα από λίγο έδειχνε σχεδόν ανήμπορος να κινηθεί, οπότε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων που λειτουργεί ο Αρκτούρος στον Αετό της Φλώρινας.

Κατέληξε σύντομα και χωρίς συμπτώματα ασθένειας ή εκδηλώσεις πόνου. Το κτηνιατρικό πόρισμα επιβεβαίωσε φυσικά αίτια καθώς ο Duke ήταν ήδη 23 ετών (ο μέσος όρος ζωής των αρκούδων είναι τα 25 έτη) και είχε επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, λόγω του ότι υπήρξε αρκούδα χορεύτρια στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μάλιστα, στο πίσω αριστερό του πόδι, έφερε σημάδι που προκλήθηκε από έγκαυμα την σκληρή εποχή της εκπαίδευσής του, με πυρωμένο σίδερο.

Η πρακτική της αρκούδας-χορεύτριας και η ανάγκη να σταματήσει ο εξευτελισμός και τα βασανιστήρια του μεγάλου θηλαστικού, ήταν ο βασικός λόγος ίδρυσης του Αρκτούρου, πριν από 20 χρόνια. Σήμερα στην Ελλάδα, πρώτα από όλες τις Βαλκανικές χώρες, δεν υπάρχουν αρκούδες χορεύτριες.

Ο Duke βρισκόταν στην κατοχή ιδιώτη στην κοινότητα Σαγιάδας του νομού Θεσπρωτίας. Ο ιδιοκτήτης του, κ. Μιχάλης Μπασιάκος, επειδή τον λυπήθηκε, τον αγόρασε σε ηλικία 3 ετών, έναντι 30.000 δραχμών από διερχόμενο αρκουδιάρη. Ο Duke ζούσε δεμένος στα δέντρα της αυλής του σπιτιού, γιατί κατέστρεφε τα πάντα σε ακτίνα ίση με το μήκος της αλυσίδας του. Ο ιδιοκτήτης τον παρέδωσε πρόθυμα στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στις 17 Μαΐου 1994, σε ηλικία 5 ετών πιστεύοντας ότι το μέλλον του Duke θα ήταν το καλύτερο δυνατό. Του έγιναν εμβόλια και αποπαρασιτισμός, καθώς και επανειλημμένες επεμβάσεις στα δόντια για σφραγίσματα αλλά και εμφυτεύματα. Ήταν παρατηρητικός, έξυπνος και ικανός να επαναλαμβάνει κάτι που γίνεται μπροστά του. Είναι η δεύτερη αρκούδα μετά την «Κούκλα» που χάρηκε τη ζωή του στο Καταφύγιο της Αρκούδας και είναι ο πρώτος που δημιούργησε δική του φωλιά σκάβοντας κάτω από τις ρίζες ανάμεσα στις οξιές και είχε την εμπειρία του χειμέριου ύπνου κάτω από απόλυτα φυσικές συνθήκες. 

Όσο ήταν αρκούδα χορεύτρια ονομαζόταν Μάρκος, Duke ονομάστηκε όταν ο «Αθλητικός Σύλλογος των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑΣ» τον «υιοθέτησε». Από το 1995 και μέχρι σήμερα ο Duke ήταν η μασκότ του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου