Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Δελτίο τύπου


11/5/2012
Για ούργιους μας περνάνε;;
ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ 

Οι πολίτες της Χίου αγωνιούν για την επαπειλούμενη καταστροφή του νησιού τους από μια πολυεθνική του ενεργειακού κεφαλαίου (Iberdrola), η οποία "ενδιαφέρεται" τόσο πολύ για το περιβάλλον ώστε να επενδύει σε όποια μέρη του κόσμου μπορεί στα πυρηνικά και τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα.
Στην αγωνία τους για αντικειμενική ενημέρωση, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε διοργανώνοντας μια εκδήλωση με κρυφά μέχρι και την τελευταία στιγμή ονόματα εισηγητών. Εν γνώσει του ή εξαπατούμενος, έφερε στο νησί για να μας "ενημερώσουν":

1) Εκπροσώπους της Iberdrola-Ρόκας που ως συνήθως σπατάλησαν ένα μεγάλο μέρος της εκδήλωσης επαναλαμβάνοντας τις ίδιες εκτός τόπου και χρόνου τοποθετήσεις.

2) Έναν ερευνητή που επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του ΕΜΠ (εν αγνοία προφανώς της διοίκησης του ιδρύματος), ο οποίος ομολόγησε υπό την πίεση του ακροατηρίου που είχε προσβάλει ότι τον έφεραν για να τοποθετηθεί για κάτι που δεν έχει τύχει να ερευνήσει. Ο οποίος αγνοούσε την πιο πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία για το θέμα. Αντί για το άρθρο του 2011 που επισημαίνει επιπτώσεις στο μικροκλίμα (έχει αναφερθεί σε αυτό η πρωτοβουλία μας σε προηγούμενες τοποθετήσεις), αυτός είχε μείνει σε μελέτες του παρελθόντος για διαφορετικό θέμα.

3) Έναν ερευνητή του ΚΑΠΕ που μάλλον εκπροσώπησε τον εαυτό του και όχι τον θεσμό του, ο οποίος εστιάστηκε σε εμπαθείς πολιτικές νουθεσίες στο κίνημά μας και δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο επιστημονικό δεδομένο για την προχωρημένη ηλικία των ανεμογεννητριών που η Iberdrola θέλει να ξεφορτωθεί στο νησί μας. Μας κατηγόρησε μάλιστα που δεν χαιρόμαστε με τα ψίχουλα που θέλει να δώσει η Iberdrola ως ανταποδοτικά οφέλη για την ισοπέδωση του νησιού μας. Για το ίδιο μας κατηγορεί και η Iberdrola. Δεν χρειαζόταν να ταλαιπωρηθεί το κύρος του ΚΑΠΕ.

4) Τον διευθυντή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που δεν είδε κάποιο πρόβλημα στο ότι τον τρόπο εισαγωγής των ΑΠΕ στη Χίο "πρόλαβε" (αυτή ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε..) να δεσμεύσει-καθορίσει μια ισπανική πολυεθνική της πυρηνικής βιομηχανίας (Iberdrola) ενώ κάποιοι έχουν περιορίσει σε παθητικό ρόλο την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Ο διευθυντής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έπρεπε να συνεργάζεται μαζί μας για την εισαγωγή στη Χίο των ΑΠΕ με βάση τις ανάγκες και την κλίμακα του νησιού, όχι να έρχεται στο νησί μας για να προωθηθεί μια ανταγωνιστική στα συμφέροντας της ΔΕΗ πολυεθνική που θέλει να εκμεταλευτεί τον αιολικό πλούτο του νησιού για να στήσει πάνω του μια εξαγωγική βιομηχανία που θα το καταστρέψει.

5) Έναν εκπρόσωπο της ΡΑΕ, ο οποίος κάτω από την πίεση των ερωτήσεων από μέλη της πρωτοβουλίας μας παραδέχτηκε ότι το καλώδιο της διασύνδεσης δεν θα το πληρώσει η Iberdrola αλλά το δημόσιο, το οποίο και θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση από δημόσιους εθνικούς και διεθνείς πόρους. Τότε τι χρειαζόμαστε την Iberdrola;

Έχουμε πρωτοστατήσει στο να υπάρχει πραγματική ενημέρωση και ουσιαστικός και δημοκρατικός διάλογος για το τόσο κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Τα πάνελ με κραυγαλέα μεροληπτικές εισηγήσεις υπέρ των διαπλεκόμενων συμφερόντων της Iberdrola δεν συμβάλουν προφανώς ούτε στην ενημέρωση ούτε στον διάλογο. Οι πολίτες της Χίου αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο.
Επειδή τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα, μετά την ενημερωτική ημερίδα καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού, άποψη μας είναι ότι πρώτα πρέπει να σταματήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης της ΜΠΕ ώστε με νηφάλιο τρόπο, χωρίς εκβιασμούς και τετελεσμένα να δούμε ως τοπική κοινωνία θέματα ενεργειακού και χωροταξικού σχεδιασμού στο νησί.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου