Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ανεμογεννητριες, θέμα αξιοπρέπειας


Το ζήτημα της μη εγκατάστασης των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στο νησί μας αποτελεί αποκλειστικά ζήτημα αξιοπρέπειας.
Ας κάνουμε έναν παραλληλισμό για να το καταλάβουμε καλύτερα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα όμορφο σπίτι με κήπο, μπροστά από το οποίο περνάει ένας πολυσύχναστος δρόμος. Έρχεται μια μέρα κάποια εταιρία και μας ζητά να της παραχωρήσουμε την ταράτσα μας για να στήσει μια τεράστια για τις διαστάσεις του σπιτιού μας διαφημιστική πινακίδα, η οποία θα είναι φωτίζεται τις νύχτες και με τη σύνδεση του ηλεκτρικού που θα συνάψει η εταιρία για να φωτίζει την διαφήμισή της, θα καλύπτει και τις ανάγκες του σπιτιού μας άρα εμείς θα μπορούμε να διακόψουμε τη σύμβασή μας με τη ΔΕΗ και να γλυτώνουμε τα έξοδα λογαριασμών και χαρατσιών.
Κάποιοι τη βρίσκουν δελεαστική την πρόταση και θέλουν να τη συζητήσουν μήπως επιτύχουν τα πλέον ικανοποιητικά αποτελέσματα, κάποιοι την απορρίπτουν δίχως δεύτερη σκέψη σκεπτόμενοι την εικόνα που θα παρουσιάζει η κατοικία τους αλλά και την αλλοίωση που θα επέλθει στις νύχτες τους, τον ύπνο τους, στο μικροπεριβάλλον και τις συνήθειές τους γενικότερα και κάποιοι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να ενδώσουν αμέσως διότι τη θεωρούν πολύ συμφέρουσα οικονομικά πρόταση.
Επειδή η φάση της συζήτησης για το μέγεθος της επένδυσης η οποία μάς προτείνεται έχει παρέλθει δίχως να ερωτηθούμε ποτέ, η πρώτη περίπτωση του παραδείγματος δεν υφίσταται πλέον, άρα βρισκόμαστε εμπρός στις υπόλοιπες δύο.
Η σκύβουμε το κεφάλι και αποδεχόμαστε να πληρωθούμε ή στεκόμαστε με αξιοπρέπεια απέναντι τη ζωή και διώχνουμε τον επίδοξο επενδυτή από την πόρτα μας.
Η ιστορία της χιώτικης κοινωνίας και των Χίων δεν κατέγραψε ποτέ συμβάν ξεπουλήματος της εστίας τους, όσο υψηλό κι αν ήτανε το χρηματικό αντίτιμο. Το ίδιο θα γίνει και τώρα, παρόλο που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τις πόρτες μας.
Η περηφάνεια, η αξιοπρέπεια και η αγάπη του Χιώτη για τον τόπο του, είμαι βέβαιος ότι θα διώξουν μακριά τον επίδοξο καταστροφέα επενδυτή που θέλει να κάνει το σπίτι μας εργοστάσιο και τις ζωές μας αβίωτες με μοναδικό αντίτιμο τα ανταποδοτικά τέλη από το ρεύμα που θα παράγει εδώ και θα το εξάγει.
Γιάννης Μακριδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου