Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Πολιτικές διεργασίες


Αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

«Ο δικός μου άμεσος στόχος είναι να κάνω ό,τι μπορώ για να δημιουργήσω μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν είναι «κολλημένος σε καμία θέση».
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου επανέλαβε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την πρόθεσή του να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ευρύτατης συνεργασίας. Δεν διευκρίνισε πάντως τις επόμενες κινήσεις του, αναφέροντας μόνο ότι το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν οι απαραίτητες διεργασίες και επαφές.

Στη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που είχαν οι κ.κ. Παπανδρέου και Παπούλιας στην έναρξη της συνάντησής τους, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, γιατί, όπως είπε, δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές αυτή τη στιγμή, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.
Σημείωσε ότι η συνεργασία είναι επίσης απαραίτητη «για να εγγυηθούμε και στην Ελλάδα αλλά και προς τους εταίρους μας ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις υποχρεώσεις μας και την πολύ ευεργετική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, που θα άρει πολλά βάρη από τον Έλληνα πολίτη».
Εκτίμησε μάλιστα ότι «υπάρχει μια ευρύτερη επί της ουσίας συναίνεση». «Δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να υπάρξει και στην πράξη», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι «η έλλειψη συνεργασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει και προβληματισμό στους εταίρους μας για τη διάθεσή μας, την πρόθεσή μας, τη βούλησή μας, να μείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ευρώ.
Στις δηλώσεις του μάλιστα μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησ συνεργασίας θα έχει ως βασικό στόχο την ψήφιση νομοσχεδίων και την εφαρμογή των όποιων βημάτων χρειάζονται, που απορρέουν από τις ιστορικές αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι «η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή όσων βημάτων απορρέουν από αυτήν, είναι προϋπόθεση για την παραμονή μας στο ευρώ».
Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε, κατά τη συνάντηση, ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους και πρόσθεσε ότι ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει είναι αυτός της συνεννόησης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις για έχουμε μια συνεννόηση «για το καλό της πατρίδος μας και του λαού μας».

Αν η διερεύνηση για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, γίνει από τον κ. Παπανδρέου, «είναι εξ αρχής ναρκοθετημένη», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ και τονίζει ότι «η όποια διαδικασία, πρέπει να γίνει με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, είχε σήμερα σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δηλώσεις στενού συνεργάτη του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης θεωρεί καταλύτη των περαιτέρω εξελίξεων το όνομα του προτεινόμενου πρωθυπουργού. Επιπλέον, θεωρεί πως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ είναι κολοβή.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πάντως, επιμένει σε πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού και δεν συζητά το ενδεχόμενο «ο νέος πρωθυπουργός να έχει πράσινο ταμπελάκι, ήτοι να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ».

Τη θέση του για παραίτηση της κυβέρνησης και διάλυση της Βουλής, ώστε να γίνουν άμεσα εκλογές, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα άλλα είναι παιχνίδια εκτροπής».
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «οπερέτα», αλλά και για ένα κόμμα, στο οποίο «κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνον για το πώς θα κρατηθεί, ή θα ανελιχθεί, στην εξουσία».
Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι πώς θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία. «Ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί η καταστροφική πορεία της χώρας είναι μία τεράστιας κλίμακας επίθεση, ένα πανευρωπαϊκό μαζικό κίνημα αντίστασης. Η πίεση, που ασκήθηκε στην Ελλάδα με το ενδεχόμενο της αποπομπής από το ευρώ, ήταν μία πίεση μαφιόζικου τύπου», τόνισε και επανέλαβε ότι «αποχώρηση μίας χώρας από το ευρώ δεν προβλέπεται θεσμικά, και επομένως, πρόκειται απλά για έναν τρομοκρατικό εκβιασμό».
Στρέφοντας τα βέλη του κατά του κ. Σαμαρά επισήμανε ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, που μέχρι προχθές φώναζε για τη δανειακή σύμβαση και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για τη χώρα μας, αποφάσισε ότι όλα αυτά τελικώς τα αποδέχεται. Αρκεί να τα ψηφίσει μία αναλώσιμη κυβέρνηση και να φύγει από την εξουσία ο κύριος Παπανδρέου, ανοίγοντάς του τον δρόμο για την πρωθυπουργία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr τέθηκε στην κυβέρνηση γερμανικό τελεσίγραφο για λύση του πολιτικού προβλήματος της χώρας εντός τριών ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου